Бањалучанке освојиле Сарајево

Мирна Пијетловић
Бањалучанке освојиле Сарајево

Сарајево - Моћ вјере и узвишена љубав према Богу најемотивније се може исказати кроз умјетност, а посебно кроз духовну пјесму, коју је и ове године уприличило Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" традиционалним Божићним концертом у Народном позоришту у Сарајеву.

Концерт је организован уочи најрадоснијег хришћанског празника Божића, а присоствовале су му бројне истакнуте особе из културног, политичког и јавног живота БиХ, као и представници дипломатског кора. Међу њима био је и члан Предсједништва БиХ из РС Младен Иванић.

Концерт је почео духовним композицијама у извођењу хора "Понтанима" из Сарајева, који ове године прославља 20 година дјеловања.

Посјетиоци су имали прилику да чују како хармонике звуче у другачијем и необичном аранжману, те уживају у сценама из балета "Ромео и Јулија".

Највеће изненађење Божићног концерта био је наступ Женског камерног хора "Бањалучанке" са диригентом Младеном Матовићем на челу, којима је ово био први наступ пред публиком у Сарајеву.

Како су се редале нумере инспирисане српском традиционалном музиком, публика је аплаузима и овацијама поздрављала анђеоске гласове "Бањалучанки", а на крају концерта су, како је за "Глас Српске" потврдио Матовић, добили фантастичне оцјене од стручне јавности.

- Овај традиционални догађај се већ годинама организује поводом најрадоснијег хришћанског празника Божића и веома је значајан са становишта очувања идентитета и обичаја српског народа. Драго нам је што смо били дио те велике свечаности - није крио задовољство Матовић.

Женски камерни хор "Бањалучанке" је у протеклих седам година остварио најзначајније резултате у својој историји освојивши златне медаље на реномираним такмичењима у Будимпешти, Линцу, Малти, Барселони, Венецији, те олимпијске медаље на хорским олимпијадама одржаним у Кини, Сједињеним Америчким Државама и Летонији.

Предсједник СПКД "Просвјета" Саво Влашки изразио је задовољство чињеницом да интересовање за концерт не опада с годинама.

"Бањалучанке"

Женски камерни хор "Бањалучанке" се ових дана интензивно припремају за наступ и учешће у оквиру умјетничког дијела програма свечане академије посвећене обиљежавању 9. јануара - Дана Републике Српске, након чега ће све активности ансамбла бити усмјерене ка припремама за Свјетску хорску Олимпијаду у Сочију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана