Бањалучанкe на годишњем концерту у Сарајеву

Мирна Пијетловић
Бањалучанкe на годишњем концерту у Сарајеву

Бањалука - Женском камерном хору "Бањалучанке" припала је велика част да наступи у завршном дијелу традиционалног "Божићног концерта" који ће се у организацији сарајевског огранка СПКД "Просвјета" одржати 5. јануара у Народном позоришту у Сарајеву.

Овај традиционални догађај се већ годинама организује поводом најрадоснијег хришћанског празника Божића и веома је значајан са становишта очувања идентитета и обичаја српског народа.

Према ријечима диригента "Бањалучанки" Младена Матовића, хор ће се представити са пет репрезентативних композиција из свог богатог репертоара, а у питању су нумере инспирисане нашом традиционалном музиком, те нумере у духу празника који нам предстоје.

- Захвални смо организатору на позиву и радује нас чињеница да ће наш хор први пут наступити пред сарајевском публиком и на сцени Народног позоришта у Сарајеву - казао је Матовић.

Иза женског камерног хор "Бањалучанке" је још једна успјешна и богата концертно-такмичарска сезона у којој је настављена резултатска константа из претходног периода, те освојена златна медаља на Европском хорском првенству у Магдебургу.

- Овај резултат је посебно значајан јер се захваљујући њему хор директно квалификовао на предстојећу Свјетску хорску Олимпијаду која ће се одржати средином јула сљедеће године у Сочију, у Руској Федерацији. Поред тога "Бањалучанке" су и даље, већ пету годину заредом најбоље рангиран камерни хор из југоисточне Европе на званичној ранг-листи педесет најбољих камерних хорова свијета Свјетске хорске асоцијације Интеркултур - са поносом прича Матовић.

Хор је ове године забиљежио више од тридесет концертних наступа у РС, БиХ и региону да би концертну сезону завршио спектакуларним гала концертом који је одржан у КЦ Бански двору Бањалуци, на Свјетски дан хорског пјевања.

- Учествовали смо у неколико хуманитарних акција и кампања, а посебно смо поносни што смо били дио кампање и акције "С љубављу храбрим срцима" која је под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика недавно успјешно окончана с циљем прикупљања помоћи за дјецу обољелу од ријетких болести - рекао је Матовић.

Паралелно са припремама за Божићни концерт, "Бањалучанке" се ових дана интензивно припремају за наступ и учешће у оквиру умјетничког дијела програма Свечане академије посвећене обиљежавању 9. јануара – Дана Републике Српске, након чега ће све активности ансамбла бити усмјерене ка припремама за Свјетску хорску Олимпијаду у Сочију.

Женски камерни хор "Бањалучанке" је у протеклих седам година остварио најзначајније резултате у својој историји освојивши златне медаље на реномираним такмичењима у Будимпешти, Линцу, Малти, Барселони, Венецији, те олимпијске медаље на хорским олимпијадама одржаним у Кини, Сједињеним Америчким Државама и Летонији.

Планови

Из управе хора истичу да ће дати све од себе да својим суграђанима и вјерној публици на љето поклоне први цјеловечерњи концерт хора на љетњој сцени тврђаве Кастел у Бањалуци, који ће бити још једна у низу потврда њиховог квалитета, пожртвованости и преданог рада, а све у служби њеног величанства - музике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана