Бајковит поглед у праве животне вриједности

Александра Глишић
Бајковит поглед у праве животне вриједности

Бањалука - Бајке немају рок трајања и оне добро познате увијек изнова одушевљавају дјецу, што су јуче доказали глумци Државног луткарског позоришта "Сливен" из Бугарске који су наступили на фестивалу у Бањалуци.

Глумачка дружина под будним редитељским оком Бисерке Колевске и са луткама које су дјело Свиле Величкове оживјела је бајку "Кресиво" славног данског писца Ханса Кристијана Андерсена.  

Малишани који су јуче гледали ову представу у оквиру 15. међународног фестивала позоришта за дјецу чији је организатор Дјечије позориште РС саживјели су се са ликовима радујући се и тугујући са њима.

- Представа "Кресиво" поставља веома важно питање: Новац или љубав? Да ли неслућено богатство које крије кутија кресива носи са собом срећу или јад и биједу? - истиче ауторски тим представе.

Вођен једним од дјела најпознатијег бајкописца на свијету драмски текст написао је Јури Дачев, а осим за лутке Свила Величкова побринула се и за сценографију.

Кроз причу о младићу, који изненада постаје богат, али истовремено и арогантан, најмлађа публика имала је прилику да открије шта су праве животне вриједности.

Ангелина Русева, Борис Георгиев, Даниел Пеев и Евгенија Ангелова одговорили су у потпуности глумачком задатку, а дјеца су уживала пролазећи кроз авантуре са јунацима бајке. Лутке су још једном потврдиле да и најсавременија технологија не може да се мјери са позоришном магијом. Јер како другачије описати моменат када глумац у тијелу лутке из једног облика прелази у други - оно што настаје на сцени неће се никада поновити у идентичном облику.

- Бисерка Колевска је на себи својствен начин режирала представу "Кресиво". Цијела композиција, сценографија и лутка се прожимају, што даје занимљив ефекат - рекао је директор Дјечијег позоришта Републике Српске Предраг Бјелошевић истичући да је Државно луткарско позориште "Сливен" веома озбиљна театарска кућа.  

Сматра да је најбољи показатељ успјешног фестивала публика која задовољна излази из сале, а тако је било и послије ове представе.

На "Кресиво" се осврнуо и члан фестивалског жирија књижевник Ранко Рисојевић.

- Ова представа је заснована на традиционалној матрици, а урађена је заиста одлично, јер је ријеч о познатој бугарској школи луткарства - каже Рисојевић.

Данас на програму

"Прича о Фердинанду" назив је представе Луткарског позоришта "Гуливер" из Варшаве, која ће бити изведена данас у два термина, 9 и 11 часова у Дјечијем позоришту Републике Српске. Такође, два пута пред најмлађом публиком у 16 и 18 часова играће ансамбл из Мини-театра из Љубљане и представиће комад "Авантуре професора Курама - Проналазач". Мала сцена театра резервисана је за промоције, па ће у 17 часова Позоришни музеј Војводине представити часопис "Нити", а глумци домаћини у 21 час извешће комад "Одисеј - Сан о повратку", који није у такмичарском програму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана