Аудиција у Милану прва степеница ка европској сцени Албине Смајловић

Александра Маџар
Аудиција у Милану прва степеница ка европској сцени Албине Смајловић

Бањалука - Оперска пјевачица Албина Смајловић пред публиком у Бањалуци безброј пута је блистала снагом свог гласа, а недавно је себи отворила нови пут, проласком на аудицији за оперски фестивал у Таормини на Сицилији.

- Пролазак на аудицији значи ми много. Мислим да је и сувишно покушавати дочарати колико ми је то важно - поносно је испричала  Смајловићева.

Како је рекла, тражила је аудиције на које је могла финансијски да приушти одлазак, као и опере за које има релативно припремљене улоге, међу којима су Мими (опера "Боеми"), Лиу (опера "Турандот") и Микаела (опера "Кармен"). Податке о аудицији пронашла је на интернету.

-   Видјела сам да ће један од градова гдје се одржавају аудиције бити и Милано, најближи од свих понуђених, самим тим и "најповољнији" у финансијском смислу. Планиране су многе продукције, не само ове опере које сам навела - казала је ова млада умјетница.

Објаснила је да ће тачни резултати бити познати у априлу, те да је за ове три улоге отпјевала дијелове из опера које су тражили и арије.

- За сада не знам коју улогу ћу пјевати и да ли ћу бити прва, друга или која већ постава, претпостављам да ће се и то знати у априлу - каже Смајловићева.

Узбуђење није могла сакрити, јер сматра да је ово тек прва освојена степеница.

- На мени је да будем паметна и мудра, наставим у миру да вјежбам, "брусим" улоге, технику, интерпретацију, да се размашем или не. Да будем што здравија, с обзиром на деликатност инструмента - прича оперска пјевачица.

Бављење умјетношћу за њу је, како каже, на неки начин интиман чин између музике, публике и извођача.

Млади умјетници

- Сваки пјевач који би да се бави оперском умјетношћу, поред сталног усавршавања уз помоћ вокалног педагога, рада с диригентима, корепетиторима, треба да иде на аудиције за улоге којима његов/њен глас фаховски одговара. Тако сам и ја на интернету у потрази за истима пронашла информацију за ову, увидјела да пут и котизацију могу финансијски приуштити те отишла - каже Албина Смајловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана