Арт двориште нова оаза културе у Бањалуци

Александра Глишић
Арт двориште нова оаза културе у Бањалуци

Бањалука - Одличан умјетник је највредније благо нације, говорио је славни композитор Лудвиг ван Бетовен.

Умјетници из Бањалуке добили су прилику да своје стваралаштво представе у новом простору - "Арт дворишту", које је заправо нова сцена Банског двора намијењена за реализацију културних догађаја на отвореном.

Отварање "Арт дворишта" озваничено је у понедјељак увече концертом познатог бањалучког џез састава "Комбајн квартет", уз присуство бројних званица из културног и јавног живота града.

Покретање ове сцене у јединственом амбијенту нова је програмска иницијатива и идеја в.д. директора Банског двора Културног центра Младена Матовића који се водио мишљу да Бањалука током љета има највише културних садржаја, али и недостатак простора за њихово извођење.

"Арт двориште" представља несвакидашњи камерни простор капацитета од 100 до 150 посјетилаца, а који ће се мијењати у зависности од конкретних програмских садржаја јер ће током пројекције филмова и концерата умјетничке музике публика сједити. Улаз у "Арт двориште" се налази са бочне стране установе, на централном бањалучком шеталишту.

- За непуних мјесец простор дворишта је у потпуности уређен и прилагођен за реализацију културних догађаја на отвореном - направљена је намјенска позорница, обезбијеђена адекватна расвјета, а за урбани амбијент самог простора заслужан је млади умјетник Борис Драгичевић који је својим графитима оплеменио зидове "Арт дворишта" - рекао је Младен Матовић.

Најавио је да ће до краја сезоне на новој сцени концерте одржати Гудачки квартет "Паладио", музички састави "Bandoneon Square", "Флутете", "Либертанго" и ансамбл "Источник", а биће организовани и бројни други културни садржаји.

"Арт двориште" је свечано отворио замјеник градоначелника Бањалуке Срђан Амиџић.

- Свака добра идеја, па тако и ова, доживи своју реализацију. Добили смо још један простор са посебним "шмеком" гдје ће млади људи који се баве културом моћи да се афирмишу и у коме се могу организовати разни културни садржаји - казао је Амиџић.

Бесплатне улазнице

- Имајући у виду веома ограничен капацитет мјеста, те чињеницу да се "Арт двориште" налази на централном бањалучком шеталишту, управа Банског двора је одлучила да за сваки догађај који буде реализован у "Арт дворишту" подијели бесплатне позивнице. Оне ће бити доступне три дана прије догађаја, на пријавници Банског двора - каже Младен Матовић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана