Александра очарала оперске агенте анђеоским гласом

Александра Маџар
Александра очарала оперске агенте анђеоским гласом

Бањалука - То је било петнаест најбољих дана у мом животу, невјероватно лијепо и богато искуство. Радила сам са професорима из Мађарске, Америке, Аустрије, Њемачке, са Балија...

Добила сам прилику да пјевам пред познатим агентом из свијета опере Јозефом Хусеком, од којег сам добила изузетно позитивне коментаре и позив на још једну аудицију у Беч за два-три мјесеца.

Ово су само неки од утисака које је "Гласу Српске" открила талентована оперска пјевачица из Бањалуке Александра Билановић, која се недавно вратила из Будимпеште, гдје је била учесница љетње школе за инструменталисте и пјеваче "Cresido Summer Institute".

Александра, као једина учесница из РС, имала је прилику да са још 180 колега из цијелог свијета учи од великих музичара, а изабрана је да пјева на посљедњој, гала вечери љетне школе као једна од најуспјешнијих полазница школе. 

- Много сам научила и о себи и о свијету опере, и све у вези са мојом струком што је од непроцјењиве важности за мој будући позив. Мислим да је сваки детаљ који сам научила значајан и не бих могла издвојити нешто посебно. Као награду сам добила стипендију и за идућу годину, када ћу пјевати на концерту побједника - казала је Билановићева.

Талентована умјетница сматра да је ова врста учења веома важна за младе људе који желе да надограђују своје знање.

- Може се научити пуно, и то доста тога што се не учи на академији или у средњој школи. Уз то, научи се и како то изгледа у стварном свијету, колико су интензивне пробе, колико је битно и како се односити према раду и послу професионално и колико се то цијени. Исто тако, многи, укључујући и мене, открију ко су заиста и гдје су на путу до успјеха и у којем правцу наставити даље школовање - истакла је она.

Средњу музичку школу завршила је у Бањалуци на два смјера, виола и соло пјевање, али ипак је љубав према пјевању побиједила и пут је одвео у Загреб, на Музичку академију.

- Тамо сам се јако добро снашла и пуно научила од своје професорке пјевања, као и других професора. Сматрам да су тамо у сваком случају бољи услови него овдје, јер је опера тамо заступљенија него у РС и БиХ. Њихов систем образовања је доста развијенији од овог код нас, што се опере тиче - објаснила је Билановићева.

У своју биографију већ је уписала престижна признања. Похађала је семинар оперске режије код Матијаса Берендса, угледног америчког професора Марвина Кензеја, те семинар лида код Бреде Закотник. Ове године припрема своју прву главну улогу из опере "Амелија иде на бал" композитора Ђан Карла Менотија, којом ће се представити у децембру у Загребу. За младе музичаре у Српској каже да су ускраћени за много тога.

- Има изузетно талентованих музичара и велика је штета што држава тако слабо улаже у образовање и подршку умјетницима. Култура у овој земљи је на јако ниском нивоу и готово је немогуће успјети и живјети од класичне музике. Јако цијеним и поштујем све умјетнике који се боре да се култура подигне на виши ниво, за то је потребна велика храброст и упорност - нагласила је Билановићева.

Планови

- Када завршим формално образовање, планирам и даље надограђивати своје знање да бих постала квалитетна умјетница и пјевачица. Свјесна сам да успјех не долази преко ноћи и да за успјех морамо имати велике снове и бити фокусирани на циљ, радити вриједно и квалитетно, али и радити на себи духовно. Јако је битно бити упоран, никада не одустајати. Треба ићи храбро у све изазове који се појављују на путу, и прелазити препреке без страха и бриге од неуспјеха - поручила је Александра Билановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана