Александра Копић: Музика лијечи душу

Цвија Мркоњић
Александра Копић: Музика лијечи душу

Бањалука - Уметник мора да истражује трагајући за начином на који ће доспети до људског срца. Музичар треба да има лични печат како би успио да пренесе своју причу публици.

Рекла је ово за "Глас Српске" магистар Александра Копић из Београда, која се кроз звуке флауте успјешно представља домаћој и страној публици, а сматра да су добри резултати у сваком послу могући само уз велики труд.

- Веома је битно да класична музика добије своје место у култури једног народа. На концерту домаћих композитора, који је недавно одржан у Музеју Републике Српске у Бањалуци, премијерно сам извела композицију за електронику и флауту. Тада сам се уверила да је публика веома заинтересована за ову врсту музике - навела је Копићева, која већ неколико година живи и ради у Бањалуци.

Млада музичарка каже да се оријентисала на класичну музику, иако у слободно вријеме истражује домаће савремене ауторе у чијим композицијама проналази занимљивости за себе, али и за публику.

- Драго ми је када се сусретнем са техничким изазовима попут перформанса који подразумева истовремено певање и свирање. Ту су и светлосни ефекти и све оно што идеје једног композитора чини другачијима од осталих - казала је Копићева.

Као младе и перспективне композиторе чије мелодије радо прихвата и изводи наводи Бањалучане Драгану Табак и Давида Мастикосу.

- Са Бањалучком филхармонијом наступала сам као друга флаута и пиколо флаута. Учествовала сам и у многим другим пројектима као што је опера "Сафикада" и оперета "Орфеј у подземљу" - подсјетила је Александра.

Каже да планира неколико концерата са тријом, али и соло наступа и вече композиција домаћих аутора чија је дјела раније свирала.

- Са тријом, који чине две флауте и клавир, недавно сам освојила прву награду на престижном такмичењу у Италији. Наступала сам заједно и са квартетом у саставу виолина, флаута, виола и виолончело. Свирали смо у градовима широм земље и региона - присјетила се Копићева.

Имала је и неколико соло наступа којима се може подичити, а издваја гостовања у Софији, Загребу и Бањалуци.

Истраживање

Александра Копић је Нижу и Средњу музичку школу завршила у Београду, наступала је на бројним прославама, такмичењима, изложбама и сл.

- Истраживала сам могућности инструмената и пут ме је навео на основне студије у Бањалуку код професора флауте Лауре Леваи Аксин - казала је Копићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана