Самарџић био темељ југословенске кинематографије

Александра Маџар
Самарџић био темељ југословенске кинематографије

Београд - Славни глумац и редитељ Љубиша Самарџић, чија је смрт потресла цијели регион, биће кремиран у четвртак, 14. септембра, на Новом гробљу у Београду.

Испраћај за кремацију биће у 13 часова, а опијело почиње у 12.30 часова, саопштила је његова породица.

Многобројне колеге из свијета умјетности поздрављају се најљепшим ријечима и сагласни су у једном - да је отишао бард глумишта, радознао и ведар човјек, умјетник ренесансног формата, омиљени филмски и телевизијски лик милиона гледалаца.

Некадашњи директор Југословенске кинотеке и велики познавалац филмске умјетности Радослав Зеленовић истиче да нас је напустио још један "репрезентативац" прве поставе југословенског глумишта.

- Самарџићева каријера скоро се поклапа са историјом југословенске кинематографије. Он је био један од стваралачких темеља те кинематографије и веома омиљен глумац код милиона Југословена, који су га обожавали као протагонисту филмских остварења и телевизијских серија - казао је Зеленовић.

Он је нагласио да је Самарџић сарађивао са најбољим редитељима који су га сваки на свој начин изнова откривали као врхунског глумца.

- У свакој од историјских целина југословенске кинематографије Самарџић је учествовао прво као глумац, а потом и као продуцент и редитељ. На нама је да сачувамо од заборава богат опус Љубише Самарџића - казао је Зеленовић.

Глумица Љиљана Благојевић поздравила је глумца с великим поштовањем.

- Збогом, велики уметниче. Нека ти је вечна слава. Одмори своју напаћену душу - написала је она

Своју тугу изразила је и глумица Калина Ковачевић, која је у поруци посвећеној Самарџићу захвалила на свему што јој је велики глумац пружио.

- Хвала ти на великој подршци и поверењу. Остаће огромна празнина и у мојој души и у филмској уметности. Нека ти је вечна слава, велики човече - опростила се она.

Директор Филмског центра Србије Бобан Јевтић напомиње да је Самарџић био један од највећих југословенских и српских глумаца икада, човјек који за собом оставља блиставу професионалну биографију и неизбрисив траг у домаћој кинематографији, али и на телевизији.

- Требаће нам године да би се тако једна огромна каријера реализовала на прави начин и са свих аспеката. Мање се зна да је у својој редитељској и продуцентској каријери често давао прву шансу многим младим филмским ствараоцима који сада праве велике каријере, те да је и на тај начин оставио неизбрисив траг у домаћем филму. Једноставно речено, ненадокнадив губитак - казао је Јевтић.

Запажене улоге

У каријери је укупно остварио 130 улога на великом платну и малим екранима. Надимак Смоки добио је захваљујући истоименом лику кога је тумачио 1963. године у филму "Пешчани град". Међу запаженијим улогама су филмови "Битка на Неретви", "Сутјеска", "Бомбаши", "Љубавни живот Будимира Трајковића", "Луде године", "Рад на одређено време", "Мој тата на одређено време", "Није лако са мушкарцима", "Магареће године", "Убиство са предумишљајем", "Наташа". Посљедња улога коју је остварио била је у серији "Мирис кише на Балкану" 2011. године, коју је и режирао. Као редитељ дебитовао је драмом о бомбардовању "Небеска удица", а затим режирао филмове "Наташа", "Ледина" и "Коњи врани".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана