"За данас толико" стиже у бањалучке биоскопе: Породична прича о обичним људима

Бранислав Предојевић
"За данас толико" стиже у бањалучке биоскопе: Породична прича о обичним људима

БАЊАЛУКА - Једно од најхваљенијих остварења домаће кинематографије филм "За данас толико" режисера и сценаристе Марка Ђорђевића вечерас ће од 20.15 часова бити премијерно приказан у бањалучком биоскопу "Синеплекс Палас".

Ђорђевићев други играни филм премијеру је имао у главном такмичарском програму ФЕСТ-а, гдје је добио два фестивалска признања. Глумица Ивана Вуковић је награђена за најбољу женску улогу, а добио је и награду листа "Политика" за најбољи српски филм. Филм је ушао у биоскопску дистрибуцију 28. марта и до сада га је видјело више од 30.000 гледалаца, што је уз одличне оцјене критике ову породичну драму претворило у најпријатније изненађење домаће продукције у актуелној години. Филм говори о необичној и ведрој породици Шаренац из Крагујевца, о њиховом међусобном односу, препуном љубави, а ликови, иако имагинарни, инспирисани су правим људима.

- Спремањем омиљених колача чупаваца Шаренци успевају да намаме најстаријег брата да дође кући. Време као да престаје да постоји и почиње бајка о срећним људима, које на тренутак прекине тужна вест о смрти њихове учитељице глуме Кике, али се полако све враћа у светлије тонове - пише у синопсису филма. Главни јунаци филма су браћа Васа и Моца, њихова сестра Вишња, Моцина кћеркица Марта и пас Кулиша, а у главним улогама су се нашли Никола Ракочевић, Ивана Вуковић, Филип Ђурић, Миона Пејковић, Горан Богдан и други.

По ријечима Ђорђевића, почетна идеја за филмског насљедника његовог првенца "Мој јутарњи смех" била је да буде направљен филм о нормалном животу јер је занимљиво за глуму, а самим тим се то пренијело у неку поруку филма.

- Када сам писао сценарио била ми је интересантна та идеја да они тог брата који дуго не долази кући, намаме спремањем чупаваца и позивом да их оцени као судија. Било је мало и бајковито и необично, није долазио кући месецима и онда долази као судија да тестира чупавце - рекао је Ђорђевић. Он је изјавио да су овакви филмови необични, посебно за филмске дистрибутере, али и за публику која им често не даје шансу.

- Мени делује да људи имају отпор према било којој врсти филма која се не може сврстати ни у комерцијални, ни уметнички филм. Овај филм је некако између та два света, а на таквим филмовима смо сви одрастали. То су Фелини, Алмодовар, Кустурица, а то је и филм "Национална класа", то су остварења која гледају и публика и критика - истакао је Ђорђевић. Режисер додаје да људи мисле да су умјетнички филмови фестивалски, за мали број гледалаца, док су комерцијални намијењени великом броју гледалаца.

- Победа овог филма је што он има велику гледаност и некако отвара простор да у будућности дистрибутери обрате пажњу на филмове, да их стварно погледају и да процене да ли филм може да буде гледан, а не само да га ставе у категорију комерцијални или уметнички филм - сматра Ђорђевић. Занимљиво је да је филм дјелимично снимљен у Новом Граду, уз локације у Крагујевцу и Београду, а продуценти су Милош Пушић, Ивица Видановић и Ђорђе Врањеш.

Критика

Филм "За данас толико", судећи по критикама, право је освјежење у српској кинематографији, којом доминирају углавном мрачније теме, без обзира на жанровске подјеле у распону од кримића до фестивалског филма.

У свом приказу филма за портал "Облакодер" Милош Дашић је навео да је Марко Ђорђевић створио магичан филм, који брише границе између реалности и измаштаног свијета филма, јер ликови су толико опипљиви у својој шармантној луцкастости да вам дају шансу да можете и ви тако исто, Ђорђе Бајић, писац и филмски критичар, један од аутора подкаста "Филмохолик", рекао је за овај филм да је потребан свима, иако то можда нисмо знали.

- У мору грозних вести са свих страна 100 минута топлине је окрепљујуће и отрежњујуће. Свака част - наводи Бајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана