"Крвави меридијан" добија екранизацију!

Бранислав Предојевић
"Крвави меридијан" добија екранизацију!

ЛОС АНЂЕЛЕС - Чувени писац Џон Логан адаптираће роман "Крвави меридијан" аутора Кормака Макартија, добитника Пулицерове награде, у сценарио за филм култног редитеља Џона Хилкоута.

Кормак који је умро у јуну 2023. добиће постхумно признање за извршног продуцента. Његов син Џон Френсис Макормак, такође је извршни продуцент и према његовим ријечима Логаново присуство у екипи напокон је покренуло са мртве тачке један од најзлогласнијих пројеката у Холивуду, којег годинама бије глас да је немогућ за снимање.

Наиме, пројекат је првобитно покренут са режисером Џејмсом Франком и Раселом Кроуом 2016. године, али се распао због права на књигу и проблема у претпродукцији. Требало би споменути да су за његову адаптацију били заинтересовани великани попут Мартина Скорсезеа, Ридлија Скота, Тода Филда, Оливера Стоуна, Ендрјуа Доминика и бројни други аутори.

Ипак, књига је без обзира на успјех адаптација Кормакових романа, попут "Нема земље за старце" и "Пут", остала годинама заглављена у продукцијском лимбу Холивуда. Крваво реалистични прикази насиља, одсуство линеарне нарације, бројне метафизичке опсервације и генерално мрачна атмосфера, одбијали су продуценте, док је неколико покушаја пропало због ауторских права.

Заснован на историјским сукобима дуж границе између Тексаса и Мексика 1850-их "Крвави меридијан" прати путовање четрнаестогодишњака из Тенесија, познатог као Кид, док се креће бруталним и мучним крајоликом Дивљег запада као члан сурове банде ловаца на скалпове коју предводе Глентон и злокобни судија Холден. Књига данас важи за један од најпризнатијих романа 20. вијека, али своју славу чекао је до Кормаковог комерцијалног пробоја током деведесетих са романом "Сви ти лијепи коњи" (1992), да би се данас једногласно сматрао Макартијевим магнум опусом и кандидатом за славну титулу великог америчког романа. Запањујући преокрет за писца који је већину свог живота провео у сиромаштву радећи бројне физичке послове како би обезбиједио егзистенцију. Након Макартијеве смрти 2023. године "Крвави меридијан" остаће вјероватно његов најбољи роман у каријери пуној ремек-дјела.

Једнако тако, Логан је сценариста одличне репутације, три пута номинован за "Оскара" и познат као писац који стоји иза великих филмова, као што су "Гладијатор" Ридлија Скота, "Авијатичар" Мартина Скорсезеа, "Свини Тод" Тима Бартона и филмова о Џејмсу Бонду "Скајфал" и "Спектра" Сема Мендеса.

Тренутно је завршио сценарио за биографски филм "Мајкл", посвећен животу и каријери краља попа Мајкла Џексона, али је признао да је овај ангажман његова дугогодишња жеља.

- Роман "Крвави меридијан" један је од мојих омиљених књига од првог читања 1985. година. То је величанствена, лијепа и бескомпромисна књига и одушевљен сам што могу помоћи да се мрачно ремек-дјело Кормака Макартија прикаже на екрану - рекао је Логан.

Хилкоут који се прославио управо адаптацијом Макартијевог романа "Пут" иза себе има неколико такође одлично примљених филмова, попут "Без закона" и "Понуде", али овај филм је сматрао дугом према Кормаку.

- Након година сањања и договора са Кормаком о адаптацији овог сјајног дјела у филм, узбуђени смо што ћемо уз помоћ Џона Логана "Крвави меридијан" снимити до краја - рекао је Хилкоут.

Роман је на српски језик преведен у три издања од стране кућа "Контраст", "Беобук" и "Дерета".

Писац

Кормак Макарти (1933-2023) рођен је у Роуд Ајленду, а одгајан у Ноксвилу, у савезној америчкој држави Тенеси. Написао је десет романа, за које је добио преко петнаест америчких и међународних награда. У својим дјелима по правилу се бави најважнијим егзистенцијалним и књижевним темама, а његов стил, постављен у постапокалиптичне и моделе јужњачке готике, један је од препознатљивијих у америчкој књижевности. Први роман "Чувар воћњака" објавио је 1965, а нека од његових најпознатијих дјела су "Сви ти лијепи коњи", "Ово није земља за старце" и "Пут".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана