Одлична остварења, гламурозне звијезде и контраверзе у Венецији

Данко Кузмановић
Одлична остварења, гламурозне звијезде и контраверзе у Венецији

Венеција - Најугледнији, уз онај у Кану, филмски фестивал у Венецији почиње сутра. За вријеме одржавања фестивала црвеним тепихом ће прошетати неке од највећих филмских звијезда данашњице, попут Мерил Стрип, Бреда Пита, Џонија Депа, Скарлет Јохансон и Роберта Патинсона. Најављена је могућност да у Венецију, пред крај фестивала, стигне и славни рокер Мик Џегер.

Као увертира у 76. издање фестивала послужиле су расправе о томе како је, као и прошле године, број редитељки у званичној конкуренцији веома мали. Дискутовало се и о томе да ли стриминг платформе, попут "Нетфликса", треба да учествују на фестивалу, а на крају, ту је и куриозитет да ће у Венецији бити приказан нови филм контроверзног редитеља Романа Поланског. Породична драма "Истина" јапанског редитеља Хироказуа Кориде, прошлогодишњег добитника "Златне палме" у Кану за филм "Породичне везе" отвори ће фестивал. Филм с врхунском глумачком поставом у којој су, између осталих, Кетрин Денев, Жулијет Бинош и Итан Хоук, први је који је Корида снимио ван своје земље.

На "Мостри" ће бити приказан филм "Џокер", у којем глуме Хоакин Финикс и Роберт де Ниро. Редитељ је Тод Филипс. Први излет награђиваног редитеља Џејмса Греја у научну фантастику "Ад астра" би ће такође приказан. У редитељевом првом излету у научну фантастику астронаута у свемирској одисеји глуми Бред Пит. Филм "Чекајући варваре" с Џонијем Депом и Робертом Патинсоном заснован је на роману јужноафричког писца Џона Куција о усељавању и расизму.

Велика се расправа још очекује о продукцијама које ће представити стриминг платформе. Венеција је по том питању отворенија од Кана, који их је искључио из свог такмичарског програма због сукоба у вези са дистрибуцијским правима. Резултат тога је да су два "Нетфликсова" филма, драма "Тхе Лаундромат" о панамским документима у режији Стивена Содерберга с Мерил Стрип и Гаријем Олдманом у главним улогама и полуаутобиографска драма о разводу "Прича о браку" Ное Бомбаша са Скарлет Јохансон и Адамом Драјвером у конкуренцији за "Златног лава".

Још је контроверзнија чињеница да од 21 филма у конкуренцији за "Златног лава" само два потписују жене. Организатори су то настојали да поправе именовањем аргентинске редитељке Лукреције Мартел за предсједницу жирија. Највјероватније је да ће Роман Полански засјенити сва друга питања. Полански је ове године избачен из чланства Америчке академије филмских наука и умјетности због сексуалног односа с 13-годишњом дјевојчицом 1977. године. Америчко правосуђе и данас га сматра бјегунцем.Његов нови филм "J'accuse(An officer and a spy)" је историјска драма о афери "Драјфус", злогласном случају антисемитизма у Француској на крају 19. и почетку 20. вијека, с Жаном Дужарденом у главној улози.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана