Очекивани тријумф неочекиваног хита

Бранислав Предојевић
Очекивани тријумф неочекиваног хита

ЛОС АНЂЕЛЕС - Научнофантастична акциона комедија “Све у исто вријеме”, режисерског тандема двојице Данијела, апсолутни је побједник 95. додјеле “Оскара” са седам златних статуета, међу којима и за најбољи филм и за најбољу режију.

У ноћи без много изненађења и непредвиђених екцеса, филм двојице редитеља и сценариста Данијела Квана и Данијела Шејнарта, о породици кинеских емиграната који путовањем кроз мултиуниверзуме чувају породичне односе, апсолутно је тријумфовао у готово свим главним категоријама (главна женска, споредна мушка и женска улога), режије и оригиналног сценарија.

Након серије тријумфа на осталим цеховским наградама, ово је очекивана ситуација за филм, који је постао неочекивано изненађење године, када се узме у обзир да иза њега стоји независна компанија “А24”, да је снимљен са буџетом од 15 милиона долара без иједне велике звијезде, али и да је други филм у каријери својих аутора и да долази из жанра научне фантастике којем академија никад није била претјерано склона.

Режисер Данијел Кван рекао је како вјерује да је за њихов тријумф заслужна идеја да направе радостан и позитиван филм у мрачном времену.

- Тренутно смо у кризи менталног здравља. Поготово млађе генерације које немају чему да се радују. Овај филм је прасак радости, апсурда и креативности. И стварно се надам да ће сљедећа генерација моћи гледати филм попут нашег и бити срећна. Јер постоји још један начин да се сагледа тама и други начин да се суочимо с њом директно - рекао је Кван. Ветеранка акционих филмова Мишел Јео постала је прва азијска добитница “Оскара” за најбољу глумицу за улогу у поменутом филму и поручила да никад није касно без обзира на године.

- Даме, не дозволите никоме да вам каже да сте прошли свој врхунац. Ово је доказ да се снови остварују. Посвећујем награду свим мамама на свијету јер су оне суперхероји - навела је Јео.

Колико је тријумф двојице Данијела убједљив говори и податак да је филм “Кит” и Брендона Фрејзера, који је освојио “Оскара” за најбољу мушку улогу, такође дјело продукцијске куће “А24”, специјализоване за чудне, мрачне и јефтине филмове. Послије много година ван холивудских рефлектора и пажње медија, велики повратак направио је Фрејзер, побиједивши фаворизоване Остина Батлера и Колина Фарела.

- Захвалан сам Дарену Аронофском што ми је пружио креативни спас - казао је Фрејзер, који је трансформисао изглед за филм, који је освојио и “Оскара” за најбољу шминку и фризуру.

Легендарна “краљица вриска”, Џејми Ли Кертис освојила је првог “Оскара” у својој 45-годишњој глумачкој каријери, освојивши награду за најбољу споредну глумицу у категорији у којој је конкуренција била јака, што није успјело њеној мајци Џенет Ли нити оцу Тонију Кертису, иако су били глумачке иконе свог времена.

Солидан успјех доживјела је и “Нетфликсова” адаптација ратног класика “На западу ништа ново” са четири освојена “Оскара”, укључујући и онај за најбољи филм снимљен ван енглеског говорног подручја. Трећа адаптација Ремарковог романа јесте солидан филм, али свој успјех можда и више дугује чињеницама да је рат врло актуелна тема у Европи и да је иза њега стала маркетиншка машинерија “Нетфликса”.

Такође, “Оскар” за најбољи документарни филм додијељен је филму “Наваљни”, о руском опозиционару Алексеју Наваљном најгласнијем критичару предсједника Русије Владимира Путина, више дугује актуелном политичком тренутку, него свом квалитету. За најбољи анимирани филм проглашен је одлични “Пинокио”, у режији Гиљерма дел Тора, чиме је овај режисер постао редитељ који има “Оскаре” за филмове у играној и анимираној форми. Саму церемонију водио је комичар Џими Кимел по трећи пут, уз неколико инфлуенцерских појачања, како би се привукла млађа генерација публике и овај пут није било скандала нити већих изненађења, а сама церемонија била је једна од најгледанијих у посљедњих десетак година.

Губитник

Иако је имао чак осам номинација филм “Елвис” није успио да освоји ниједног “Оскара” те тако постао губитник вечери. Међу осам номинација биле су и оне за најбољег глумца, најбољу костимографију, сценографију, али и најбољи филм. У свим категоријама тријумфовао је неко други. Најтјешња борба била је у категорији за најбољег главног глумца гдје је Остин Батлер, звијезда филма, био фаворизован, поготово након што је освојио награду “БАФТА” за исту улогу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана