Očekivani trijumf neočekivanog hita

Branislav Predojević
Očekivani trijumf neočekivanog hita

LOS ANĐELES - Naučnofantastična akciona komedija “Sve u isto vrijeme”, režiserskog tandema dvojice Danijela, apsolutni je pobjednik 95. dodjele “Oskara” sa sedam zlatnih statueta, među kojima i za najbolji film i za najbolju režiju.

U noći bez mnogo iznenađenja i nepredviđenih ekcesa, film dvojice reditelja i scenarista Danijela Kvana i Danijela Šejnarta, o porodici kineskih emigranata koji putovanjem kroz multiuniverzume čuvaju porodične odnose, apsolutno je trijumfovao u gotovo svim glavnim kategorijama (glavna ženska, sporedna muška i ženska uloga), režije i originalnog scenarija.

Nakon serije trijumfa na ostalim cehovskim nagradama, ovo je očekivana situacija za film, koji je postao neočekivano iznenađenje godine, kada se uzme u obzir da iza njega stoji nezavisna kompanija “A24”, da je snimljen sa budžetom od 15 miliona dolara bez ijedne velike zvijezde, ali i da je drugi film u karijeri svojih autora i da dolazi iz žanra naučne fantastike kojem akademija nikad nije bila pretjerano sklona.

Režiser Danijel Kvan rekao je kako vjeruje da je za njihov trijumf zaslužna ideja da naprave radostan i pozitivan film u mračnom vremenu.

- Trenutno smo u krizi mentalnog zdravlja. Pogotovo mlađe generacije koje nemaju čemu da se raduju. Ovaj film je prasak radosti, apsurda i kreativnosti. I stvarno se nadam da će sljedeća generacija moći gledati film poput našeg i biti srećna. Jer postoji još jedan način da se sagleda tama i drugi način da se suočimo s njom direktno - rekao je Kvan. Veteranka akcionih filmova Mišel Jeo postala je prva azijska dobitnica “Oskara” za najbolju glumicu za ulogu u pomenutom filmu i poručila da nikad nije kasno bez obzira na godine.

- Dame, ne dozvolite nikome da vam kaže da ste prošli svoj vrhunac. Ovo je dokaz da se snovi ostvaruju. Posvećujem nagradu svim mamama na svijetu jer su one superheroji - navela je Jeo.

Koliko je trijumf dvojice Danijela ubjedljiv govori i podatak da je film “Kit” i Brendona Frejzera, koji je osvojio “Oskara” za najbolju mušku ulogu, takođe djelo produkcijske kuće “A24”, specijalizovane za čudne, mračne i jeftine filmove. Poslije mnogo godina van holivudskih reflektora i pažnje medija, veliki povratak napravio je Frejzer, pobijedivši favorizovane Ostina Batlera i Kolina Farela.

- Zahvalan sam Darenu Aronofskom što mi je pružio kreativni spas - kazao je Frejzer, koji je transformisao izgled za film, koji je osvojio i “Oskara” za najbolju šminku i frizuru.

Legendarna “kraljica vriska”, Džejmi Li Kertis osvojila je prvog “Oskara” u svojoj 45-godišnjoj glumačkoj karijeri, osvojivši nagradu za najbolju sporednu glumicu u kategoriji u kojoj je konkurencija bila jaka, što nije uspjelo njenoj majci Dženet Li niti ocu Toniju Kertisu, iako su bili glumačke ikone svog vremena.

Solidan uspjeh doživjela je i “Netfliksova” adaptacija ratnog klasika “Na zapadu ništa novo” sa četiri osvojena “Oskara”, uključujući i onaj za najbolji film snimljen van engleskog govornog područja. Treća adaptacija Remarkovog romana jeste solidan film, ali svoj uspjeh možda i više duguje činjenicama da je rat vrlo aktuelna tema u Evropi i da je iza njega stala marketinška mašinerija “Netfliksa”.

Takođe, “Oskar” za najbolji dokumentarni film dodijeljen je filmu “Navaljni”, o ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom najglasnijem kritičaru predsjednika Rusije Vladimira Putina, više duguje aktuelnom političkom trenutku, nego svom kvalitetu. Za najbolji animirani film proglašen je odlični “Pinokio”, u režiji Giljerma del Tora, čime je ovaj režiser postao reditelj koji ima “Oskare” za filmove u igranoj i animiranoj formi. Samu ceremoniju vodio je komičar Džimi Kimel po treći put, uz nekoliko influencerskih pojačanja, kako bi se privukla mlađa generacija publike i ovaj put nije bilo skandala niti većih iznenađenja, a sama ceremonija bila je jedna od najgledanijih u posljednjih desetak godina.

Gubitnik

Iako je imao čak osam nominacija film “Elvis” nije uspio da osvoji nijednog “Oskara” te tako postao gubitnik večeri. Među osam nominacija bile su i one za najboljeg glumca, najbolju kostimografiju, scenografiju, ali i najbolji film. U svim kategorijama trijumfovao je neko drugi. Najtješnja borba bila je u kategoriji za najboljeg glavnog glumca gdje je Ostin Batler, zvijezda filma, bio favorizovan, pogotovo nakon što je osvojio nagradu “BAFTA” za istu ulogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana