Најбољи филмови о терористичком нападу 11. септембра: Фикција против реалности и страха

Бранислав Предојевић
Најбољи филмови о терористичком нападу 11. септембра: Фикција против реалности и страха

Терористички напад на куле Свјетског трговинског центра у Њујорку 11. септембра, као догађај који је из темеља уздрмао америчко друштво и америчко схватање свијета, очекивано је имао и утицај на седму умјетност.

Након почетног шока, Холивуд је брзо реаговао, кроз серију филмова, на почетку наглашеног патриотског курса, али како је вријеме одмицало и све присутније радикалније критичке оштрице, усмјерене на узроке и посљедице, који је овај догађај изазвао у америчком друштву. Двогодишњи период након 11. септембра, било је доба у којем је филм као медиј био дефинисан по патриотизму, уз истакнуту аверзију према сликама насиља и уништења. Слике масовног разарања у којима су деведесете уживале (нпр. “Дан независности”, “Армагедон” и сл.) нестале су готово преко ноћи. Ратни филмови изван патриотског курса нису одстојали, а већина понуде у биоскопу нагињала је фантазији и породичним комедијама, док су “сумњиви” филмови били игнорисани. То је било уочљиво, све док Стивен Спилберг није започео визуелну асоцијацију на 11. септембар, кроз кодификоване слике разарања из свог спектакла “Рат свјетова” (2005). Сцене реалног масовног уништења из медијског пејзажа нестале су због вела страха, како је то навео Спилберг.

- Тумачење “Рата свјетова”, као одговор на трагедију Њујорка, догодила су се у вријеме неизвјесности. Живимо под велом страха под којим нисмо живјели прије 11. септембра. Дошло је до емоционалне промјене у овој земљи, која није ишла у добром правцу када су у питању живот и умјетност - рекао је он. Холивуд је од свог оснивања имао огромну друштвено-културолошку моћ, која је често коришћена од стране тзв. дубоке државе као ударна песница у маркетиншком постављању САД као глобалне силе, али је константно имао ауторе, који су кроз филмску умјетност преиспитивали америчко играње свјетског полицајца и озбиљне посљедице тих геополитичких игара, које су се као бумеранг враћале на тло Америке. Судар ових струја, оне коју подржава држава и оне која преиспитује њене поступке, често је избацивао филмове у оштром политичко-идеолошком контрасту. Ипак, друга филмска струја након догађаја 11. септембра, прије свега због злогласног “патриотског акта”, често је знала бити исјечена тихим цензорским забранама, док притисак државне деснице и масовна патриотска хистерија није почела попуштати под чињеницама, које су све отвореније говориле да ствари никад нису црно-бијеле, па чак када је у питању највећи терористички напад у историји САД. У протеклих 20 година снимљено је више од 50 играних и документарних филмова, на одређени начин везаних за ову тематику. “Глас Српске” изабрао је пет играних остварења, који су по нашем мишљењу умјетнички квалитетно обрадили догађаје из Њујорка, на начин достојан трагедије, која је директно у смрт послала преко 3.000 људи у зградама центра, а индиректно посијала смрт и разарање широм планете, промјенивиши заувијек модерни свијет.

“Свјетски трговински центар”

Драмски филм о катастрофи из 2006. о нападу из 2001. у којем глуме Николас Кејџ и Мајкл Пена као полицајци лучке управе који су ушли у куле које се урушавају, те Марија Бело и Меги Џиленхол, као њихове супруге. Иако тежак за гледање, филм, према сценарију Андре Берлофа, дирљиво је признање преживјелима и жртвама националне трагедије режиран од стране Оливера Стоуна. Он прилично провокативан режисер према америчкој политици, али је “Свјетски трговински центар” изненађујуће личан и дирљив филм о 11. септембру из перспективе двојице спасилаца, који су преживјели трагедију. Стоун подрива истиниту причу о храбрим полицајцима заробљеним у рушевинама, са емотивним призорима њихових жена како брину за њих али мелодрамски приступ углавном је одбио публику.

“Јунајтед 93”

Један од бољих филмова на ову тему не бави се директно ударом у двије куле, већ авионом на лету 93, који је требало да удари у зграду Капитола, али побуна путника спријечила је план терориста и срушила летјелицу на земљу, без преживјелих. Овај чин колективног херојства, био је идеалан да укаже на људску отпорност пред тероризмом, спаковано у клаустрофобично напет трилер. Британски редитељ Пол Гринграс намјерно се опредијелио за непознате глумце па чак и неке од стварних контролора саобраћаја, који су били укључени у догађаје 11. септембра, као глумце за напету драму у реалном времену која хода хода танком оштрицом између документарног и фикције. Постоје контроверзе у погледу историјске тачности, али филм је покупио сјајне критике и номинован је за Оскара за најбољу режију и монтажу.

Reign Over Me

Овај филм писца и режисера Мајка Бендера из 2007. године једна је од ријетких драмских улога за комичара Адама Сандлера, који глуми фиктивног човјека који је изгубио породицу у нападима 11. септембра и који потискује тугу годинама које долазе.

Кад налети на свог старог цимера са факултета, којег глуми Дон Чиндл, њих двојица поново обнављају своје пријатељство и помажу један другом у оздрављењу. То је болан и духовит филм о трауми и тузи, далеко увјерљивији и емоционалнији од неких извиканијих филмова, који су се бавили овим догађајима.

“Zero Dark Thirty”

Један од ретких филмова повезаних са 11. септембром који је успио да постигне успјех на биоскопским благајнама и признање критичара у исто вријеме. Филм почиње снимцима напада на Њујорк, а завршава финалом лова на Осаму Бин Ладена. Скоро три сата, методично и брутално, Кетрин Биглоу, добитнице Оскара, води своју јунакињу Мају, која се из америчког патриоте претвара у америчког фанатика, која на свом путу до убиства вође Ал Каиде жртвује дословно све.

Од пријатеља преко савезника до свог живота, а када оствари свој циљ, више ником није стало до тога, укључујући и њу саму, док се након обављања задатка враћа у другу земљу коју је напустила након напада.

“Worth”

Најновији филм са овом тематиком јесте елегантна и упечатљива драма режисерке Саре Коланђело из ове године, о правним борбама како би се преживјели из напада и родбина страдалих, мотивисали да се пријаве за државну репарацију. Адвокат и професор Кен Фејнберг у брилијантном тумачењу Мајкла Китона, поставља ученицима класично егзистенцијално питање “Колико вриједи живот”? Коланђело вјешто гура причу и њене актере, на виши ниво истичући у први план особе, које су највише страдале, а добиле најмање признања, као полузаборављени подсјетници на највећи пораз у модерној америчкој историји након Перл Харбура. Са 20. годишњицом трагедије ово је добро временски погођен и мудар филм испуњен емоцијама.

Преокрет

Документарни серијал режисера Спајка Лија “Turning Point: 9/11 and the War on Terror” премијерно је приказан 1. септембра на “Нетфликсу”. Ова серија у пет епизода детаљно истражује, како су катастрофални догађаји промијенили животни ток америчке нације од настанака Ал Каиде преко самог напада у Њујорку до америчког одговора у Ираку и Авганистану. Серија укључује интервјуе са званичницима из различитих администрација, преживјелим из напада, бившим особљем ЦИА-е, америчким ветеранима, талибанским вођама, авганистанским цивилима и бројним другим личностима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана