Легат Соње Савић под кључем, глумица не може да почива у миру

GS
Foto: Arhiva

Кућа-легат Соње Савић у Доњој Горевници, гдје се налази њена цјелокупна умјетничка заоставштина, тренутно је предмет судског спора и овај комплекс већ неколико година није доступан јавности.

Разлог за то је што дио Соњине родбине оспорава тестамент и тражи дио имовине.


Посљедња жеља њене мајке Микаине била је да након своје смрти цјелокупну имовину завјешта Граду Чачку, а ради обезбјеђења она је 2011. године потписала и протокол с градским властима. Након њене смрти 2018. Град је цјелокупну Соњину имовину заједно са умјетничком заоставштином предао умјетничкој галерији "Надежда Петровић" на управљање и презентацију.

Судски спор

Још за живота Микаине Савић, која је иначе била судија, а у једном периоду и предсједница општине Врачар, 2015. године уређен је дио куће у Доњој Горевници, који је још тада претворен у Соњин легат.

- Урадили смо реконструкцију њене спомен-собе, која је била отворена за јавност све до смрти њене мајке. Посете су обављане уз претходну најаву, а ми смо једну собу коју је Микаина одредила претворили у изложбени простор.

Међутим, прије пет година рођаци су оспорили тај тестамент и цио случај је од тада пред судом. Осим што спомен-соба није у функцији, ми немамо право да уђемо у те просторије - изјавио је Предраг Живковић из УГ "Надежда Петровић", који већ годинама предано ради на очувању и презентацији Соњиног умјетничког опуса.

Судски спор за поништење тестамента покренуо је дио Соњине родбине с очеве стране, који, између осталог, потражују деио ливаде, пашњаке, парцеле под шумом и воћњак с бунаром, преноси Курир

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана