Legat Sonje Savić pod ključem, glumica ne može da počiva u miru

GS
Foto: Arhiva

Kuća-legat Sonje Savić u Donjoj Gorevnici, gdje se nalazi njena cjelokupna umjetnička zaostavština, trenutno je predmet sudskog spora i ovaj kompleks već nekoliko godina nije dostupan javnosti.

Razlog za to je što dio Sonjine rodbine osporava testament i traži dio imovine.


Posljednja želja njene majke Mikaine bila je da nakon svoje smrti cjelokupnu imovinu zavješta Gradu Čačku, a radi obezbjeđenja ona je 2011. godine potpisala i protokol s gradskim vlastima. Nakon njene smrti 2018. Grad je cjelokupnu Sonjinu imovinu zajedno sa umjetničkom zaostavštinom predao umjetničkoj galeriji "Nadežda Petrović" na upravljanje i prezentaciju.

Sudski spor

Još za života Mikaine Savić, koja je inače bila sudija, a u jednom periodu i predsjednica opštine Vračar, 2015. godine uređen je dio kuće u Donjoj Gorevnici, koji je još tada pretvoren u Sonjin legat.

- Uradili smo rekonstrukciju njene spomen-sobe, koja je bila otvorena za javnost sve do smrti njene majke. Posete su obavljane uz prethodnu najavu, a mi smo jednu sobu koju je Mikaina odredila pretvorili u izložbeni prostor.

Međutim, prije pet godina rođaci su osporili taj testament i cio slučaj je od tada pred sudom. Osim što spomen-soba nije u funkciji, mi nemamo pravo da uđemo u te prostorije - izjavio je Predrag Živković iz UG "Nadežda Petrović", koji već godinama predano radi na očuvanju i prezentaciji Sonjinog umjetničkog opusa.

Sudski spor za poništenje testamenta pokrenuo je dio Sonjine rodbine s očeve strane, koji, između ostalog, potražuju deio livade, pašnjake, parcele pod šumom i voćnjak s bunarom, prenosi Kurir

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana