Глумци из Бањалуке о нападима на филм “Дара из Јасеновца” за “Глас Српске”: Приказу истине о страшним страдањима Срба не могу да науде

Илијана Божић, Миланка Митрић
Глумци из Бањалуке о нападима на филм “Дара из Јасеновца” за “Глас Српске”: Приказу истине о страшним страдањима Срба не могу да науде

БАЊАЛУКА - Говорити истину је храброст какву у себи не носе сви. Истина је свјетлост и лијек, а свака истинита прича из прошлости, о патњи и страдању, њен је посебан облик, који никако не смије да буде изврнут руглу.

Истина коју у себи носе филмови посебан је начин сусрета историје, историјских чињеница и умјетности, а такав вид човјековог стварања управо често бива изврнут и нападан, из више разлога. Критика умјетности је потребна, али кад пређе границе које не би смјела да пређе, тада настане хаос већих размјера, чему у протеклих неколико дана свједочимо када је ријеч о филму “Дара из Јасеновца” у режији Предрага Гаге Антонијевића, који је изазвао различите коментаре и подигао прашину гдје год је било ријечи о њему.

Бура коју је изазвао филм се не стишава, а поред жеље да се истакне негативна конотација и обезвриједи историјски и културно-умјетнички значај приказа усташког садизма и злочина који су извршени над српским народом у доба Независне државе Хрватске пред премијеру у Сједињеним Америчким Државама, која је заказана за 5. фебруар, пристижу позитивне критике западних портала и свијет ће коначно да спозна праву истину.

Глумац Горан Јокић, који игра у филму “Дара из Јасеновца”, за “Глас Српске” је истакао да сама чињеница да је први коментар који је изашао био негативан, те да је аутор толико пожурио да тако нешто напише прије премијере филма говори много о томе.

- То што је неки тамо аутор први написао негативну критику говори да је пожурио да науди филму. Не може му наудити јер истина ће испливати и тај филм ће се приказивати у америчким биоскопима и у свим клубовима гдје се истражује историја. Свијет ће коначно сазнати о томе. То је наша највећа награда, а да ли ћемо добити неки “Оскар”или “Глобус”, то је на задњем мјесту - испричао је Јокић.

Нагласио је да вјерује да ће овај филм много тога промијенити у свијести нашег народа.

- Трагично је то што је један амерички критичар то написао, а да се нико од наше критичке јавности и филма није огласио да каже онако како јесте. Филм “Дара из Јасеновца” је толико чист у намјери, документовано је оно што је заиста било, по историјским записима и свједочењима о стварним догађајима. Нема измишљања ни преувеличавања, чак је и смањивано јер не можемо ми толики народ и толико статиста окупити да све то прикажемо - рекао је Јокић и додао да вјерује да ће филм донијети много промјена у гледању на српску историју.

Истакао је да је, нажалост, српска историја скривена и да је други пишу, те да сматра да је дошло вријеме да се то промијени.

- Значајно нам је да таква прича буде екранизована како би многи људи из свијета, али и из бивше Југославије спознали шта се овдје дешавало. Док смо снимали филм, разговарао сам са статистима, који су из крајева гдје смо снимали, и схватио сам да ти људи ништа не знају о Јасеновцу. То је страшно и много ме је поразило и растужило - каже он.

Јокић истиче да се управо у томе огледа сва трагедија српског народа, јер млади нараштаји не знају ништа не само о Јасеновцу, него ни о многим другим страдањима српског народа у Првом и Другом свјетском рату.

- О силним јамама и покољима над Србима није се знало до прије пар година, када смо почели мало гласније о томе да говоримо. Управо због тога филм “Дара из Јасеновца” представља најзначајније остварење у нашој историји - објаснио је Јокић и додао да је велика срамота човјечанства што свијет до сада ништа није знао о Јасеновцу.

Глумац Златан Видовић у филму игра Милета Илића, оца мале Даре, а за “Глас Српске” је рекао да је било очекивано да се око филма подигне оволико буре и прашине.

- У суштини, добро је за филм да се о њему прича, чак и на овако ружан начин. Критике су увијек биле и осуде, па ће тако бити и што се овог филма тиче. О овој теми је требало да се проговори кроз форму играног филма и то много раније. Мени је драго што сам био дио једног оваквог пројекта, који је базиран на истини, чињеницама и доказима, тако да је свака политизација овог филма узалудна. Критика ће увијек бити и позитивна и негативна. Што се критике у “Варајетију” тиче, ја то не бих ни назвао правом филмском критиком. То је више осврт и политизација једног филма, која није ни потребна, поготово прије његовог приказивања. О филму ће да суди публика, а публика је оно због чега се, на крају крајева, и праве филмови - додаје Видовић.

Глумац Жељко Еркић, који у филму “Дара из Јасеновца” игра усташког војника Стјепана, за “Глас Српске” је истакао да је дошло вријеме да се исприча истина о којој је српски народ био принуђен да ћути 75 година.

- Истина мора да се чује, али њен циљ није да буде приказана у ратно-хучкачком тону, него да то буде помирљиво. Важно је да се зна истина о злочинима над српским народом, али да и ми прихватимо истину о ономе што су припадници нашег народа урадили, у смислу злочина. Једино то је начин и пут да кренемо даље у заједнички суживот - навео је Еркић.

Глумица Ања Илић, која у филму глуми Наду Илић, Дарину мајку, за “Глас Српске” је нагласила да не разумије из којих разлога је критика америчког аутора уопште названа филмском критиком, јер се не осврће ни на један сегмент филма.

- То је искључиво прича са политичком конотацијом, а филм са умјетничке стране аутор уопште не коментарише. Све оно што приговара филму и редитељу управо он ради у тој својој критици - закључила је Илићева.

Негативна критика Џеја Вајсберга, коју је објавио амерички часопис “Варајети”, изазвала је и интернет борбу између Хрвата и Срба на највећој интернет бази података ИМБД јер су Хрвати почели да дају негативне оцјене филму, иако већина још није одгледала ово остварење. Очигледно је да је негативна критика из “Варајетија” имала за циљ да утиче на оцјењивање српског филма који је кандидат за номинацију за “Оскара” и “Златни глобус”.

Но, иако је осврт новинара магазина “Варајети” оставио највећи одјек, филм је од стране бројних других свјетских магазина добио изузетно позитивне критике и коментаре. “Ф-муви”, “Рилинг ривјус” и “Крекстримс” само су неки портали који су проговорили о овом филму, посебно истичући огроман значај и тежину коју носи приказивање страхота и злочина над Србима у Другом свјетском рату. Критичари су посебно похвалили улоге Марка Јанкетића и Алисе Радаковић, те одличну фотографију Милоша Кодема.

Филм ће од 5. фебруара бити доступан у америчким биоскопима, док ће 22. априла бити приказан у Републици Српској и Србији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана