Филм “Руски конзул” премиjeрно приказан у Бањалуци

Миланка Митрић
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - Филм “Руски конзул”, рађен по мотивима истоименог романа Вука Драшковића, а у режији Мирослава Лекића, премијерно је приказан у бањалучком “Синеплексу Палас” уз присуство дијела глумачке и ауторске екипе.

У овом остварењу, чији сценарио су заједно са Лекићем писали Игор Бојовић и Владимир Табашевић, глуме Жарко Лаушевић, Небојша Дугалић, Светозар Цветковић, Паулина Манов, Петар Зекавица, Висар Вишка, Енвер Петровци, Даница Радуловић и други.

Прича “Руског конзула” смјештена је у седамдесете године прошлог вијека, период који је био кључан за косовско-метохијску кризу. Радња прати српског доктора Илију Јовића (Небојша Дугалић) који по казни бива премјештен у болницу у Призрену. Ту упознаје пацијента, професора историје Љубу Божовића, и њиховим сусретом креће заплет. Божовић, који себе назива руским конзулом Иваном Јастребовим, бива мета албанских моћника, а Југовић бива уплетен у причу која њега и људе око њега одводи путевима различитих сукоба.

Премијери у Бањалуци присуствовали су монтажер Петар Јаконић, глумци Светозар Цветковић, Нада Мацанковић и Славиша Чуровић, те продуцент Драган Ђурковић  и режисер Мирослав Лекић.

Режисер Мирослав Лекић на прес-конференцији поводом бањалучке премијере казао је да му је недостајао формат филма с обзиром на то да од 2003. године и филма “Лавиринт” није снимао филмове због посвећености телевизијским серијама.

- “Руски конзул” је нешто што је дуго чекало да буде реализовано. После завршетка снимања “Ножа” било је говора о томе да се сними одмах “Руски конзул”, али је то због разних разлога пропало. Од тренутка добијања средстава од стране Филмског центра Србије 2018. године до сада прошло је скоро шест  година у прикупљању новца и осталим припремама. “Руски конзул” је нешто што је било почетна идеја у причи приликом реализације “Ножа”, о трилогији коју ћемо покушати да реализујемо (Нож, Руски конзул и Молитва). Две ствари су успешно завршене, тако да се надам да ћемо и “Молитву” у неком тренутку успети да приведемо крају - рекао је Лекић и додао да му је жеља да заокружи Драшковићев књижевни опус.

Глумац Светозар Цветковић, који у филму глуми албанског љекара и  директора болнице у Призрену Мурићија, казао је да је лик којег игра негативац са искупљењем.

- Нисам се ни водио тиме да би требало да буде само неки негативац, пробао сам то да прикажем с неке људске стране. Лека и ја смо дуго разговарали о томе, али је он имао знак питања да ли има смисла да се упуштамо у то да ја играм у једној подели која заправо инсистира на томе да људи који етнички припадају и људи који се појављују у филму буду заправо представници тог народа. Тако бих ја испао као неки изузетак. Трудили смо се да оно што урадимо буде прихватљиво што се тиче гледаоца, да лик не буде нека карикатура, а ни нешто што јесте један став који постоји и да тај став одржимо од почетка до краја - објаснио је он.

Глумица Нада Мацанковић, која игра Мурићијеву супругу Веру, рекла је да је, припремајући се за ову улогу, највише пажње посветила разматрању питања идеологије, која потпуно обузме и заслијепи човјека.

- Лично никада нисам веровала у неке идеологије. И онда сам схватила да за свакога постоји нешто што се зове лични ожиљак, као што га носи Вера, Српкиња која се удала за Албанца и коју су родитељи због тога одбацили. Она је у том грчевитом држању за ожиљак нашла идеологију хуманизма, која јој је помогла да нађе неко оправдање за себе и своје поступке. Због свега тога почела је да мрзи све што је националистичко. Прича о братству и јединству је нешто у шта је она слепо веровала - истакла је глумица.

Филм је од јуче на редовном репертоару “Синеплекса Палас”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана