Званичници честитали Хануку: Празник свјетлости да буде подстицај свима да помажу једни другима

Срна
Званичници честитали Хануку: Празник свјетлости да буде подстицај свима да помажу једни другима

ИСТОЧНО САРАЈЕВО,БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је свим Јеврејима у Републици Српској и Федерацији БиХ велики празник - Хануку, са жељом да се паљењем свијећа сви подсјете на велико дјело и врлину очувања своје вјере и традиције.

Српски члан Предсједништва нагласио је да овај празник свјетлости треба да буде подстицај свим људима да чувају вјеру и традицију, да помажу једни другима и да искажу љубав јер је то пут ка бољој и свјетлијој будућности, саопштено је из Кабинета српског члана и предсједавајућег Предсједништва.

- Желим вам да овај празник слободе, побједе и свјетлости проведете у духовном миру и радости, добром здрављу и породичној срећи - поручио је Додик у честитки. Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић честитала је Хануку Јеврејима и јеврејским општинама у Српској и БиХ, са жељом да порука наде коју носи овај велики јеврејски празник буде усмјерена на непролазне људске вриједности, толеранцију, међусобну љубав и поштовање.

-Упућујем вам искрене и срдачне честитке поводом великог јеврејског празника слободе и свјетлости - Хануке.

Желим вам да празничне дане проведете у миру, срећи и благостању - наводи се у честитки.

Цвијановићева је пожељела да Ханука буде радосна, саопштено је из кабинета предсједника Републике Српске.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић честитао је велики јеврејски празник Хануку Јеврејима у Републици Српској и БиХ, са жељом да је прославе у здрављу и благостању.

-Најљепше честитке поводом Хануке упућујем вам своје и у име Владе Републике Српске са жељом да овај празник прославите у кругу породице и пријатеља. Нека нам овај празник слободе и свјетлости буде путоказ у изградњи боље и свјетлије будућности - наводи се у честитки.

Ханука је јеврејски празник свјетлости.

Обиљежава се шром свијета у храмовима у кућама службама, окупљањем породица и паљењем свијећа на посебном свјећњаку познатом као менора или ханукија. Ханука се слави у знак сјећања на трогодишњи рат и ослобођење Јерусалима 165. године прије нове ере.

Тај догађај у јудаизму се сматра чудом, будући да су након разарања Храма свијеће горјеле осам пута дуже, него што је то било могуће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана