Zvaničnici čestitali Hanuku: Praznik svjetlosti da bude podsticaj svima da pomažu jedni drugima

Srna
Zvaničnici čestitali Hanuku: Praznik svjetlosti da bude podsticaj svima da pomažu jedni drugima

ISTOČNO SARAJEVO,BANjALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je svim Jevrejima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH veliki praznik - Hanuku, sa željom da se paljenjem svijeća svi podsjete na veliko djelo i vrlinu očuvanja svoje vjere i tradicije.

Srpski član Predsjedništva naglasio je da ovaj praznik svjetlosti treba da bude podsticaj svim ljudima da čuvaju vjeru i tradiciju, da pomažu jedni drugima i da iskažu ljubav jer je to put ka boljoj i svjetlijoj budućnosti, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva.

- Želim vam da ovaj praznik slobode, pobjede i svjetlosti provedete u duhovnom miru i radosti, dobrom zdravlju i porodičnoj sreći - poručio je Dodik u čestitki. Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović čestitala je Hanuku Jevrejima i jevrejskim opštinama u Srpskoj i BiH, sa željom da poruka nade koju nosi ovaj veliki jevrejski praznik bude usmjerena na neprolazne ljudske vrijednosti, toleranciju, međusobnu ljubav i poštovanje.

-Upućujem vam iskrene i srdačne čestitke povodom velikog jevrejskog praznika slobode i svjetlosti - Hanuke.

Želim vam da praznične dane provedete u miru, sreći i blagostanju - navodi se u čestitki.

Cvijanovićeva je poželjela da Hanuka bude radosna, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike Srpske.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković čestitao je veliki jevrejski praznik Hanuku Jevrejima u Republici Srpskoj i BiH, sa željom da je proslave u zdravlju i blagostanju.

-Najljepše čestitke povodom Hanuke upućujem vam svoje i u ime Vlade Republike Srpske sa željom da ovaj praznik proslavite u krugu porodice i prijatelja. Neka nam ovaj praznik slobode i svjetlosti bude putokaz u izgradnji bolje i svjetlije budućnosti - navodi se u čestitki.

Hanuka je jevrejski praznik svjetlosti.

Obilježava se šrom svijeta u hramovima u kućama službama, okupljanjem porodica i paljenjem svijeća na posebnom svjećnjaku poznatom kao menora ili hanukija. Hanuka se slavi u znak sjećanja na trogodišnji rat i oslobođenje Jerusalima 165. godine prije nove ere.

Taj događaj u judaizmu se smatra čudom, budući da su nakon razaranja Hrama svijeće gorjele osam puta duže, nego što je to bilo moguće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana