ЖРС: На путним прелазима лани погинула једна особа, две теже повријеђене

Срна
ЖРС: На путним прелазима лани погинула једна особа, две теже повријеђене

ДОБОЈ - На путним прелазима на пругама “Жељезница Републике Српске” (ЖРС) током прошле године било је 27 саобраћајних незгода у којима је једно лице погинуло, а два теже повријеђена, речено је данас у Добоју, поводом почетка овогодишње превентивне кампање “Опрезни пазе на пружне прелазе”.

Помоћник министра саобраћаја и веза Републике Српске за жељезнички, водни и ваздушни саобраћај Весна Вожни рекла је да је задовољна досадашњом реализацијом кампање за коју сматра да утиче на свијест учесника у саобраћају.

Вожни је најавила веће активности у средњим школама и код матураната, те код ауто-школа гђе се више треба указивати на то да воз има предност на путним прелазима.

Шеф Службе за саобраћајне послове у ЖРС-у Раде Благојевић навео је да су током ове године евидентирана четири ванредна догађаја са три повријеђена лица.

“Највећи број ванредних догађаја дешавају се на подручју града Бањалуке и претежно су то путни прелази Врбања и Инцел, који су и најфреквентнији”, рекао је новинарима Благојевић, и додао да се највећи број ванредних догађаја односи на оштећења браника и полубраника.

Он је навео да пругама Републике Српске постоје 245 путна прелаза која су обезбијеђена на одговарајући начин.

“Сигнално-сигурносном опремом обезбијеђено је 25 путних прелаза, односно свјетлосном и звучном сигнализацијоа и полубраницима, 12 механичким браницима којима рукују жељезнички радници, а 208 саобраћајним знаковима на путу”, рекао је Благојевић.

Када је ријеч о даљим активностима на модернизацији путних прелаза, Благојевић је додао да ЖРС очекују да Градска управа Бањалуке испоштује споразум за осигурање путног прелаза у Подгоричкој улици.

Он је навео да се настављају активности на смањивању броја неусловних путних прелаза, којих је идентификовано 70, гђе наилазе на велик отпор јединица локалне самоуправе, додајући да то знатно унапређује безбједност у саобраћају.

“Општина Шамац дала је сагласност за укидање два неусловна путна прелаза, општина Модрича прошле године дала сагласност за укидање једног, а имамо обећање да ће и ове године дати сагласност за укидање још једног”, рекао је Благојевић.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Младен Петровић навео је да у посљедњих седам до осам година просјечно три лица погину на путним прелазима.

Он је указао да су локални возачи најчешћи учесници у ванредним догађајима, у којима већ рутински или по аутоматизму прелазе путне прелазе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана