Здравствене установе корак ближе увођењу нове услуге: Ево када ће пренатални тестови бити бесплатни

Данијела Бајић
Здравствене установе корак ближе увођењу нове услуге: Ево када ће пренатални тестови бити бесплатни

БАЊАЛУКА - Вијест да је Универзитетски клинички центар (УКЦ) РС изабрао фирму за набавку пренаталних тестова обрадовала је будуће родитеље који, по свему судећи, од љета више неће морати издвајати и по неколико стотина марака за те анализе.

УКЦРС је уговор за набавку пренаталних тестова за труднице додијелио бањалучкој фирми "Биотега", која је дала најповољнију понуду.

Према ријечима Душана Мајкића, који је задужен за послове јавних набавки у УКЦ-у, уколико у року од 15 дана не буде жалби, одмах ће приступити закључењу уговара са том фирмом.

- За сада није било жалби, а надамо се да ће тако и остати јер је свима у интересу да се та процедура што прије заврши и трудницама таква анализа омогући и у јавним здравственим установама. Након потписивања уговора крећемо у набавку тестова - рекао је Мајкић за "Глас" и додао да би они могли бити доступни већ током љета. Додао је да је овај тендер, који је расписан средином септембра прошле године, вриједан око три милиона марака и да је УКЦ у набавку ушао са још девет болница у Српској.

- УКЦ је спроводио тендер за потребе свих здравствених установа у Српској - казао је Мајкић истакавши да су набавку пренаталних тестова раније закочиле жалбе.

У болницама које учествују у набавци пренаталних тестова једва чекају да буде завршена ова процедура, јер, како тврде њихови представници, не прође дан, а да труднице не зову и не питају када ће бесплатно моћи да одраде ову анализу, која одређује ризик за честе поремећаје хромозома код фетуса, односно за откривање Дауновог синдрома, Патау или Едвардс синдрома.

Директор Болнице Градишка Рајко Додик истакао је да је ова здравствена установа спремна за увођење нове услуге. 

- Замишљено је да наши лаборанти узму узорак крви труднице који ће на даљу анализу слати колегама у Бањалуку - казао је Додик.

Директор Болнице Зворник Иван Поповић рекао је да ће ова нова услуга, која ће бити бесплатна, много значити трудницама са овог подручја. 

- Сваки дан нам се обраћају труднице са питањима у вези са пренаталним тестовима и када ће то бити омогућено код нас - истакао је Поповић. 

Увођењу дијагностичке процедуре неинвазивног пренаталног тестирања из крви трудница (НИПТ) радују се и на подручју Херцеговине, о чему свједочи и директор Болнице Требиње Недељко Ламбета.

- Спремни смо да трудницама, којих је сваке године више, пружимо нову услугу - казао је Ламбета.

Предсједница требињског Удружења породица са проблемом стерилитета "Бебе" Сњежана Мисита каже да ће ова услуга у јавним здравственим установама и те како олакшати трудницама које сада, да би се увјериле да је са бебом све како треба, морају издвојити додатни новац, који хоће или неће бити рефундиран.  

- Ово ће сигурно подстаћи парове да се лакше одлуче на још једну трудноћу - казала је Мисита. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 12 беба
Рођено 12 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана