Затражено поништавање продаје Чајавец холдинга

Милка Милуновић
Затражено поништавање продаје Чајавец холдинга

БAЊA ЛУКA - Имовина предузећа "Чајавец холдинг" незаконито је продата и сваким даном фирма се налази у све већој ерозији, а злоупотребљавају је организоване групе и појединци.

Ово је наведено у Извјештају Владине Комисије за утврђивање приједлога диобног биланса предузећа "Чајавец", који је достављен Министарству привреде, енергетике и развоја РС и предсједнику Комисије за ревизију приватизације.

У том извјештају Комисија тражи утврђивање свих чињеница у вези са приватизацијом предузећа "Чајавеца", те уколико постоји законско упориште, поништавање те продаје и покретање судских поступака против одговорних, и истиче да су сва предузећа незаконито продата.

- Комисија је констатовала да недостају одлуке Управног одбора о усвајању матичних и зависних државних предузећа, као и да недостају фотокопије рјешења о упису у судски регистар. Нема документације и одлука о промјени облика организовања, статута, ни овјерене фотокопије извода из земљишних књига, односно имовинско-правна документација - наведено је у Извјештају Комисије за утврђивање приједлога диобног биланса у "Чајавецу".

У извјештају Комисије наглашава се да недостаје документација о хипотекама, кредитима и имовини која се налази у закупу и осталим материјалним улагањима која је требало да буде саставни дио програма приватизације и да није предата ни у једном предузећу бившег "Чајавеца". Сви ови подаци наводно су нестали у рачунару 2001. године.

- Увидом у судски регистар предузећа дошли смо до сазнања да Никола Дрча никад није био уписан као генерални директор "Чајавец холдинга", али његов потпис се заједно са потписом Душка Иличића налази на елаборату који је више пута  допуњаван и мијењан у Дирекцији за приватизацију - наводи се у Извјештају Комисије за утврђивање диобног биланса у "Чајавецу".

У програму приватизације за 12 предузећа "Чајавец холдинга" особа која није била запослена у том предузећу потписивала је елаборате о приватизацији.

Према Извјештају Комисије, то се десило у предузећима "Професионална механика", "Прецизни лив", "Штампане везе" , "Логос", "Системи управљања ватром", "Специјални уређаји", "Механички производи", "Телекомуникације и електроника", "Просторна техника", "Центар за квалитет", "Чајавец мјерно-детекторски уређаји и "Чајавец услужне дјелатности".      

Стечајеви 

Комисија у Извјештају наводи да је велики број предузећа "Чајавеца" доживио судбину ликвидације путем стечаја, али да ни у том поступку није ништа учињено да се ријеши диобни биланс, него је настављена незаконита продаја.

- Када су стечајеви у питању, ту остаје исто да се путем ревизије приватизације спроведених стечајева испита њихова законитост и покрене одговорност лица која су кршила закон и злоупотријебила положај - наводи се у Извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана