Бесједом о духовним везама завршени „Дани Русије у Српској“

СРНА
Бесједом о духовним везама завршени „Дани Русије у Српској“

БАЊАЛУКА- Професор у московској Јелисаветинској православној гимназији Ина Царјова истакла је да се српско–руске везе интензивирају и постају све јаче.

"Историја и традиција су веома важни, они потичу из наше заједничке културе. Међутим, те везе требају да дејствују, то јест, да раде", рекла је Царјева током бесједе о српско-руских духовних везама одржане вечерас у Бањалуци у оквиру међународног фестивала "Дани Русије у Републици Српској".

Она је навела да су "живе везе" српског и руског народа почеле давно и да данас важе.

Публициста и предсједник "Руског сабрања у Србији" Ранко Гојковић рекао је да многи сматрају да одлазак Светог Саве на Свету Гору и контакт са руским калуђерима представља почетак великих духовних веза између Срба и Руса.

Гојковић је нагласио да је веза било и раније, али су од Светог Саве толико дубоке и испреплетене коју ниједна политичка номенклатура не може покидати.

"Има доста историјских извора и прије тога које говоре о озбиљним и духовним везама, па чак и неких записа да је било контаката са кнезом Владимиром, крститељем Русије, и са његовим људима, и у другом смјеру контаката са српским краљем Владимиром", рекао је Гојковић.

Бесједом "Српско-руске духовне везе" у Бањалуци је вечерас завршен тродневни међународни фестивал "Дани Русије у Републици Српској". /крај/нб/дад/фото

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана