Zatraženo poništavanje prodaje Čajavec holdinga

Milka Milunović
Zatraženo poništavanje prodaje Čajavec holdinga

BANjA LUKA - Imovina preduzeća "Čajavec holding" nezakonito je prodata i svakim danom firma se nalazi u sve većoj eroziji, a zloupotrebljavaju je organizovane grupe i pojedinci.

Ovo je navedeno u Izvještaju Vladine Komisije za utvrđivanje prijedloga diobnog bilansa preduzeća "Čajavec", koji je dostavljen Ministarstvu privrede, energetike i razvoja RS i predsjedniku Komisije za reviziju privatizacije.

U tom izvještaju Komisija traži utvrđivanje svih činjenica u vezi sa privatizacijom preduzeća "Čajaveca", te ukoliko postoji zakonsko uporište, poništavanje te prodaje i pokretanje sudskih postupaka protiv odgovornih, i ističe da su sva preduzeća nezakonito prodata.

- Komisija je konstatovala da nedostaju odluke Upravnog odbora o usvajanju matičnih i zavisnih državnih preduzeća, kao i da nedostaju fotokopije rješenja o upisu u sudski registar. Nema dokumentacije i odluka o promjeni oblika organizovanja, statuta, ni ovjerene fotokopije izvoda iz zemljišnih knjiga, odnosno imovinsko-pravna dokumentacija - navedeno je u Izvještaju Komisije za utvrđivanje prijedloga diobnog bilansa u "Čajavecu".

U izvještaju Komisije naglašava se da nedostaje dokumentacija o hipotekama, kreditima i imovini koja se nalazi u zakupu i ostalim materijalnim ulaganjima koja je trebalo da bude sastavni dio programa privatizacije i da nije predata ni u jednom preduzeću bivšeg "Čajaveca". Svi ovi podaci navodno su nestali u računaru 2001. godine.

- Uvidom u sudski registar preduzeća došli smo do saznanja da Nikola Drča nikad nije bio upisan kao generalni direktor "Čajavec holdinga", ali njegov potpis se zajedno sa potpisom Duška Iličića nalazi na elaboratu koji je više puta  dopunjavan i mijenjan u Direkciji za privatizaciju - navodi se u Izvještaju Komisije za utvrđivanje diobnog bilansa u "Čajavecu".

U programu privatizacije za 12 preduzeća "Čajavec holdinga" osoba koja nije bila zaposlena u tom preduzeću potpisivala je elaborate o privatizaciji.

Prema Izvještaju Komisije, to se desilo u preduzećima "Profesionalna mehanika", "Precizni liv", "Štampane veze" , "Logos", "Sistemi upravljanja vatrom", "Specijalni uređaji", "Mehanički proizvodi", "Telekomunikacije i elektronika", "Prostorna tehnika", "Centar za kvalitet", "Čajavec mjerno-detektorski uređaji i "Čajavec uslužne djelatnosti".      

Stečajevi 

Komisija u Izvještaju navodi da je veliki broj preduzeća "Čajaveca" doživio sudbinu likvidacije putem stečaja, ali da ni u tom postupku nije ništa učinjeno da se riješi diobni bilans, nego je nastavljena nezakonita prodaja.

- Kada su stečajevi u pitanju, tu ostaje isto da se putem revizije privatizacije sprovedenih stečajeva ispita njihova zakonitost i pokrene odgovornost lica koja su kršila zakon i zloupotrijebila položaj - navodi se u Izvještaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana