Уручене почасне туристичке лиценце

Срна
Foto: Срна

БАНЈАЛУКА - Путописац Роберт Дацешин, који је на данашњој редовној Скупштини Савеза туристичких водича Републике Српске добио лиценцу почасног туристичког водича, истакао је да жели да што боље да презентује све оно што је добро у Бањалуци и Републици Српској.

”Као неко ко воли Бањалуку више од било којег другог града, а обишао сам око 1.000 градова до сада, част ми је испунити ту неку дужност према граду, људима да што љепше и што боље презентујем све оне фине ствари којих има овдје”, каже Дацешин.

Он је рекао да се налазимо у малом дијелу свијета са толико неких богатстава са којима ни ми некада нисмо свјесни.

“Ширећи добру причу кроз било који канал допринијећемо да ти неки други људи из далеких земаља чују и ако Бог да једнога дана дођу овдје”, каже Дацешин.

Он истиче да се колико год је лијепо на путовањима, пуно више радује повратку кући, својој храни, људима и свом граду.

Дацешин каже да је обишао 99 земаља и да ће за десет дана стота земља бити Ирска.

“Живим за ово што радим и част ми је да кроз своја видеа представљам све те ствари. Не радим то ради новца, радим ради виших неких вриједности, једини циљ је да та видеа што љепше начин представљају неке крајеве и мој град”, рекао је Дацешин.

Почасну лиценцу добио је и туристички водич из Пољске Васо Бокун који је поријеклом из Требиња, а који се бави овим послом 25 година.

Бокун је рекао новинарима да му је све ово као бајка и да му је част да прими почасну лиценцу.

Он је каже да почасна лиценца туристичког водича не припада само њему, већ и многима који су имали утицај на њега, те је посветио, како је рекао свом граду Требињу, јер без његовог Требиња не би било ни њега као туристичког водича.

У Републици Српској има 120 лиценцираних туристичких водича, а на данашњој редовној Скупштини Савеза туристичких водича у Бањалуци уручено је пет почасних туристичких лиценци.

Лиценце почасних туристичких водича лицима која су својим радом и ангажманом допринијели развоју и промоцији овог занимања, али промоцији туризма и Републике Српске у домаћим и међународним оквирима додијељене су и професорима Зорану Пејашиновићу, Александру Ђурићу и Љубиши Прерадовићу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана