Упадају у канџе педофила због лајка

Анита Јанковић-Речевић
Упадају у канџе педофила због лајка

Бањалука - Иако нема прецизних података о томе колико фотографија дјеце из Српске заврши на сајтовима за педофиле, такве појаве нису ријеткост, због чега полиција апелује на родитеље да не објављују и не шаљу слике малишана путем интернета, поготово оне без одјеће, јер то представља велики безбједносни проблем.

Сезона годишњих одмора је иза нас, али многи родитељи свакодневно на “Фејсбуку” и “Инстаграму” објављују фотографије дјеце са љетовања, на којима су малишани неријетко без купаћег костима. Стручњаци у Србији су израчунали да од десет таквих фотографија осам заврши на неком од педофилских сајтова широм свијета и то са свим подацима, од имена, презимена, државе и града у којем дјеца станују.

У Министарству унутрашњих послова (МУП) РС кажу да немају тачне статистичке податке о проценту фотографија дјеце која долазе у посјед извршилаца кривичних дјела, те наглашавају да честе објаве и размјене фотографија дјеце без одјеће, од стране самих родитеља, говоре о недовољној информатичкој писмености становништва.

- Људи сматрају да се њима и њиховој дјеци ништа лоше не може догодити, али заборављају да све што буде објављено на интернету може бити предмет злоупотребе. Особе које објављују и дијеле такве фотографије не само да виктимизују жртве и доводе их у опасност, већ и себе излажу могућности да буду предмет истраге као извршиоци кривичних дјела у вези са сексуалном експлоатацијом дјеце - казали су у МУП-у РС.

Појаснили су да велики безбједносни проблем представља и постављање профилних фотографија дјеце на “Фејсбук”, “Инстаграм” и “Вибер”.

- Многи извршиоци кривичних дјела проналазе и врбују жртве управо прегледом профилних фотографија, након чега иду даље у анализу и проналазе профиле дјеце. Жртве често проналазе и путем “Вибер” група које имају више хиљада чланова, јер профилна фотографија може да открије да ли неки члан има дијете и којег узраста - појаснили су у МУП-у.

Додали су да највећи број случајева узнемиравања дјеце долази од извршилаца са подручја РС и БиХ, те Србије, Хрватске и Црне Горе.

- Забиљежен је и знатан број лица из других земаља која жртве проналазе и врбују путем игрице на интернету или коментара на “Јутјубу”, а жртве су обично дјеца која познају страни језик - навели су у МУП-у РС.

Да се злоупотребе дешавају потврђује и омбудсман за дјецу РС Драгица Радовић, која каже да су им се родитељи већ обраћали за помоћ.

- На срећу таквих пријава нема много, међутим да их не би било уопште, неопходна је превенција. У сарадњи са МУП-ом организујемо радионице да бисмо дјеци скренули пажњу на опасности које вребају са интернета - навела је Радовићева. Она је истакла да је насиље путем интернета најперфиднији облик, јер се често зна дешавати у породичном дому док дијете сједи за рачунаром.

- Родитељи у таквим ситуацијама најчешће немају појма шта њихово дијете ради, а врло је могуће да је изложено насиљу - упозорила је Радовићева.

Психолог Саша Рисојевић каже да је већина родитеља свјесна могућих злоупотреба на интернету, али да их то не спречава у објавама фотографија.

- Људи имају све већу потребу за пажњом у виду лајкова и коментара. Најгоре код тих објава је што родитељи не траже дозволу од својих малишана и самим тим дјетету дају до знања да није важно шта оно мисли и шта жели. То може довести до тога да та дјеца не знају да поставе јасну границу у односу са људима - рекао је Рисојевић.

Друге опасности

Поред сексуалне експлоатације дјеце, у МУП-у РС истичу да широк спектар опасности вреба кориснике на интернету.

- Чести случајеви су разне изнуде, уцјене, угрожавање безбједности, неовлашћено коришћење личних података, разне преваре попут лажних наградних игара, лажних резултата утакмица и слично - додали су у МУП-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана