УИО: Почиње издавање дигиталног квалификованог потписа

Срна
УИО: Почиње издавање дигиталног квалификованог потписа

БАЊАЛУКА- Управа за индиректно опорезивање (УИО) постала је сертификовано тијело у БиХ за издавање дигиталног квалификованог потписа, који ће замијенити класични потпис и печат у службеној комуникацији приликом пружања електронских услуга пословној заједници.

Ријеч је о великој реформи у БиХ која ће пословној заједници омогућити да сва своја права и обавезе оствари пуно брже, једноставније и јефтиније искључиво електронским путем, саопштено је из УИО.

Рјешењем Министарства транспорта и комуникација у Савјету министара, УИО је акредитована и уписана као квалификовани овјерилац у БиХ.

То значи да ће порески обвезници моћи подносити захтјеве Управи за добијање дигиталних квалификованих потврда, као и за кориштење електронских услуга.

Прва електронска услуга која ће бити понуђена пословној заједници у БиХ јесте НЦТС - нови компјутеризовани транзитни систем, чији је почетак примјене планиран 1. јула, ступањем на снагу новог Закона о царинској политици БиХ.

Тако ће царински обвезници и шпедитери бити први корисници дигиталног квалификованог потписа у БиХ јер ће све своје документе у поступку електронског провоза робе овјеравати на нови начин и слати у информациони систем Управе искључиво електронским путем.

Нови електронски провоз робе значајно ће убрзати све поступке, скратити вријеме чекања приликом личног предавања документације у царинским испоставама и значајно смањити трошкове.

Након тога УИО ће кренути са ширењем понуде електронских услуга које ће се моћи овјеравати дигиталним квалификованим потписом, као што су подношење увозних и извозних царинских пријава искључиво електронским путем, подношење ПДВ и акцизних пријава, подношење разних захтјева у Управу и слично.

Из УИО наводе да им је циљ да се у току 2022. године у потпуности пређе на безпапирно пословање са обвезницима индиректних пореза, који ће тада уз посједовање дигиталног квалификованог потписа који је издао УИО, сва своја права и обавезе моћи остварити пуно брже, једноставније и јефтиније искључиво електронским путем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана