Топло вријеме измамило змије из склоништа: Серума има, али опрезно у природи

Јана Кезић
Топло вријеме измамило змије из склоништа: Серума има, али опрезно у природи

БАЊАЛУКА - Топло вријеме измамило је змије из склоништа, а чешћи одласци у природу повећавају ризик од угриза, због чега стручњаци грађанима савјетују да буду на опрезу, док из домова здравља тврде да имају довољне количине серума.

Према ријечима професора Природно-математичког факултета у Бањалуци Горана Шукала, подручје Републике Српске је станиште 13 врста змија, од чега су чак три отровнице, и то поскок, шарка и шарган.

- Најраспрострањенији међу њима је поскок, кога нема само на сјеверу, уз ријеку Саву, али ту га замјењује шарка која је, иначе, ријетка врста - рекао је Шукало за “Глас”.

Испричао је да је отров поскока најјачи те да може бити и смртоносан, али та змија врло често приликом уједа ни не испусти отров.

- Недавно сам на Бањ брду видио поскока. Он је почео необично да пишти, јер на тај начин жели дати до знања да је ту. Након тога је почео да бјежи иза камена са жељом да се склони. Он никада неће напасти нагло, не треба га провоцирати, већ само заобићи - рекао је Шукало.

У насељеним мјестима, како каже, битно је редовно одржавати и косити траву, јер змије у насеља долазе само у потрази за храном. 

- Када смо у природи, треба да обратимо пажњу гдје стајемо те је потребно носити неку јачу обућу ако идемо кроз терен који је зарастао - додао је Шукало.

У домовима здравља широм Српске кажу да имају довољно серума против змијског отрова.

- На срећу, у Посавини се ријетко дешавају уједи змија. Ако се и деси, углавном је ријеч о змијама које нису отровне. Али без обзира на то, увијек обезбиједимо неколико доза серума и тренутно га имамо довољно - казао је директор Дома здравља у Дервенти Мирко Шаран.

Да серума имају довољно, потврђују и у Дому здравља у Бијељини.

- Имамо га увијек спремног и, хвала богу, још није било уједа, а надамо се да ће тако и остати - рекли су у овом дому здравља.

Директорица требињског Дома здравља Маја Мићуновић каже да, иако је Херцеговина станиште бројних отровница, ове године нису забиљежили ујед змија.

- Надамо се да ће тако и остати - рекла је Мићуновићева додајући да имају повећан број пацијената који траже помоћ због крпеља.

Директор Дома здравља “Свети Пантелејмон” Котор Варош Владимир Бибић каже да на стању имају једну дозу серума.

- Ако се овај, не дај боже, потроши, одмах требујемо и тражимо други. Увијек га имамо на стању, а јесенас је био проблем и набавити га - рекао је Бибић.

Дим

Драго Пекић из Козарске Дубице протеклог викенда је видио змију бјелоушку у једном тамошњем селу.

- Кренуо сам у викендицу, да обиђем имање, и пролазећи локалним путем у близини сеоске ријеке налетио сам на змију, која је изашла на сунце. По сугестијама старих мјештана запалио сам грање како би је ватра и дим отјерали - рекао је Пекић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана