Toplo vrijeme izmamilo zmije iz skloništa: Seruma ima, ali oprezno u prirodi

Jana Kezić
Toplo vrijeme izmamilo zmije iz skloništa: Seruma ima, ali oprezno u prirodi

BANjALUKA - Toplo vrijeme izmamilo je zmije iz skloništa, a češći odlasci u prirodu povećavaju rizik od ugriza, zbog čega stručnjaci građanima savjetuju da budu na oprezu, dok iz domova zdravlja tvrde da imaju dovoljne količine seruma.

Prema riječima profesora Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci Gorana Šukala, područje Republike Srpske je stanište 13 vrsta zmija, od čega su čak tri otrovnice, i to poskok, šarka i šargan.

- Najrasprostranjeniji među njima je poskok, koga nema samo na sjeveru, uz rijeku Savu, ali tu ga zamjenjuje šarka koja je, inače, rijetka vrsta - rekao je Šukalo za “Glas”.

Ispričao je da je otrov poskoka najjači te da može biti i smrtonosan, ali ta zmija vrlo često prilikom ujeda ni ne ispusti otrov.

- Nedavno sam na Banj brdu vidio poskoka. On je počeo neobično da pišti, jer na taj način želi dati do znanja da je tu. Nakon toga je počeo da bježi iza kamena sa željom da se skloni. On nikada neće napasti naglo, ne treba ga provocirati, već samo zaobići - rekao je Šukalo.

U naseljenim mjestima, kako kaže, bitno je redovno održavati i kositi travu, jer zmije u naselja dolaze samo u potrazi za hranom. 

- Kada smo u prirodi, treba da obratimo pažnju gdje stajemo te je potrebno nositi neku jaču obuću ako idemo kroz teren koji je zarastao - dodao je Šukalo.

U domovima zdravlja širom Srpske kažu da imaju dovoljno seruma protiv zmijskog otrova.

- Na sreću, u Posavini se rijetko dešavaju ujedi zmija. Ako se i desi, uglavnom je riječ o zmijama koje nisu otrovne. Ali bez obzira na to, uvijek obezbijedimo nekoliko doza seruma i trenutno ga imamo dovoljno - kazao je direktor Doma zdravlja u Derventi Mirko Šaran.

Da seruma imaju dovoljno, potvrđuju i u Domu zdravlja u Bijeljini.

- Imamo ga uvijek spremnog i, hvala bogu, još nije bilo ujeda, a nadamo se da će tako i ostati - rekli su u ovom domu zdravlja.

Direktorica trebinjskog Doma zdravlja Maja Mićunović kaže da, iako je Hercegovina stanište brojnih otrovnica, ove godine nisu zabilježili ujed zmija.

- Nadamo se da će tako i ostati - rekla je Mićunovićeva dodajući da imaju povećan broj pacijenata koji traže pomoć zbog krpelja.

Direktor Doma zdravlja “Sveti Pantelejmon” Kotor Varoš Vladimir Bibić kaže da na stanju imaju jednu dozu seruma.

- Ako se ovaj, ne daj bože, potroši, odmah trebujemo i tražimo drugi. Uvijek ga imamo na stanju, a jesenas je bio problem i nabaviti ga - rekao je Bibić.

Dim

Drago Pekić iz Kozarske Dubice proteklog vikenda je vidio zmiju bjeloušku u jednom tamošnjem selu.

- Krenuo sam u vikendicu, da obiđem imanje, i prolazeći lokalnim putem u blizini seoske rijeke naletio sam na zmiju, koja je izašla na sunce. Po sugestijama starih mještana zapalio sam granje kako bi je vatra i dim otjerali - rekao je Pekić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana