Темељ за уточиште у Требињу крајем јуна

Милијана Латиновић
Темељ за уточиште у Требињу крајем јуна

БАЊАЛУКА, ТРЕБИЊЕ - Епидемија вируса корона пролонгирала је почетак изградње дневних центара за дјецу са потешкоћама у развоју, али би темељ за уточиште малишана у Требињу могао бити постављен крајем јуна, а у Бањалуци на јесен, након што буду изабрани извођачи радова.

Новац за дневне центре, чија је изградња била планирана током прољећа, сакупљен је у децембру прошле године на донаторској вечери “С љубављу храбрим срцима”. Захваљујући хуманистима из цијеле Српске, те донацијама влада Републике Српске и Србије, обезбијеђено је 1,2 милиона марака.

Члан Удружења родитеља дјеце и омладине са посебним потребама “Сунце нам је заједничко” из Требиња Мијат Шаровић каже за “Глас Српске” да је план био да изградња почне на прољеће, али им је вирус помрсио планове.

- Израда пројекта је трајала мало дуже него што смо на почетку мислили, али смо задовољни јер је пројектантска кућа одрадила одличан посао водећи рачуна о свим детаљима. Према њиховом прорачуну вриједност пројекта је 1,1 милион марака. С обзиром на то да смо од новца сакупљеног на донаторској вечери добили пола, покушаћемо преко наших Херцеговаца расутих широм свијета да сакупимо преостали износ - истакао је Шаровић, који је отац младића са потешкоћама у развоју и координатор пројекта у Требињу.

Додао је да је град додијелио парцелу на којој ће бити изграђен центар.

- Ових дана креће процедура избора најповољнијег извођача радова, тако да вјерујем да би већ крајем мјесеца могла почети изградња - додао је Шаровић, подсјетивши да Удружење окупља 128 малишана са потешкоћама у развоју.

Он је захвалио институцијама Српске, али и свима у граду Требињу који су помогли и помажу и даље да дјеца добију своју кутак.

Директорица бањалучке Јавне установе Центар “Заштити ме” Зорица Кузмановић-Василић рекла је да је са градоначелником Бањалуке Игором Радојичићем договорена измјена регулационог плана, те обезбјеђење свих потребних дозвола како би што прије почела изградња дневног центра у склопу ове установе.

- Надамо се да ћемо већ у октобру расписати тендер за избор извођача радова. Изградњом дневног центра у потпуности ће бити заокружене услуге које ова установа пружа дјеци са потешкоћама у развоју, а биће унапријеђен и систем инклузивног образовања - казала је Кузмановић-Василић, додавши да је све пролонгирано због вируса корона.

Креативне радионице

Мијат Шаровић је истакао да ће дјеци са потешкоћама у развоју у дневним центрима бити обезбијеђена сва потребна стручна помоћ.

- Осим тога, у центру планирамо да организујемо креативне радионице и све оно што ће квалитетно употпунити вријеме наше дјеце - рекао је Шаровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана