Temelj za utočište u Trebinju krajem juna

Milijana Latinović
Temelj za utočište u Trebinju krajem juna

BANjALUKA, TREBINjE - Epidemija virusa korona prolongirala je početak izgradnje dnevnih centara za djecu sa poteškoćama u razvoju, ali bi temelj za utočište mališana u Trebinju mogao biti postavljen krajem juna, a u Banjaluci na jesen, nakon što budu izabrani izvođači radova.

Novac za dnevne centre, čija je izgradnja bila planirana tokom proljeća, sakupljen je u decembru prošle godine na donatorskoj večeri “S ljubavlju hrabrim srcima”. Zahvaljujući humanistima iz cijele Srpske, te donacijama vlada Republike Srpske i Srbije, obezbijeđeno je 1,2 miliona maraka.

Član Udruženja roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama “Sunce nam je zajedničko” iz Trebinja Mijat Šarović kaže za “Glas Srpske” da je plan bio da izgradnja počne na proljeće, ali im je virus pomrsio planove.

- Izrada projekta je trajala malo duže nego što smo na početku mislili, ali smo zadovoljni jer je projektantska kuća odradila odličan posao vodeći računa o svim detaljima. Prema njihovom proračunu vrijednost projekta je 1,1 milion maraka. S obzirom na to da smo od novca sakupljenog na donatorskoj večeri dobili pola, pokušaćemo preko naših Hercegovaca rasutih širom svijeta da sakupimo preostali iznos - istakao je Šarović, koji je otac mladića sa poteškoćama u razvoju i koordinator projekta u Trebinju.

Dodao je da je grad dodijelio parcelu na kojoj će biti izgrađen centar.

- Ovih dana kreće procedura izbora najpovoljnijeg izvođača radova, tako da vjerujem da bi već krajem mjeseca mogla početi izgradnja - dodao je Šarović, podsjetivši da Udruženje okuplja 128 mališana sa poteškoćama u razvoju.

On je zahvalio institucijama Srpske, ali i svima u gradu Trebinju koji su pomogli i pomažu i dalje da djeca dobiju svoju kutak.

Direktorica banjalučke Javne ustanove Centar “Zaštiti me” Zorica Kuzmanović-Vasilić rekla je da je sa gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem dogovorena izmjena regulacionog plana, te obezbjeđenje svih potrebnih dozvola kako bi što prije počela izgradnja dnevnog centra u sklopu ove ustanove.

- Nadamo se da ćemo već u oktobru raspisati tender za izbor izvođača radova. Izgradnjom dnevnog centra u potpunosti će biti zaokružene usluge koje ova ustanova pruža djeci sa poteškoćama u razvoju, a biće unaprijeđen i sistem inkluzivnog obrazovanja - kazala je Kuzmanović-Vasilić, dodavši da je sve prolongirano zbog virusa korona.

Kreativne radionice

Mijat Šarović je istakao da će djeci sa poteškoćama u razvoju u dnevnim centrima biti obezbijeđena sva potrebna stručna pomoć.

- Osim toga, u centru planiramo da organizujemo kreativne radionice i sve ono što će kvalitetno upotpuniti vrijeme naše djece - rekao je Šarović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana