Стотине ђака у Републици Српској није стигло на наставу

Милијана Латиновић и дописници
Стотине ђака у Републици Српској није стигло на наставу

Бањалука - Сњежни наноси спријечили су јуче на стотине ђака да дођу у школу, због чега настава није организована у неколико општина РС.

Према подацима Министарства просвјете и културе РС, настава је обустављена у ОШ "Бранко Ћопић" у Крупи на Уни, ОШ "Раде Марјанац" и Стројицама код Шипова и ОШ "Петар Шкундрић" у Будимлић Јапри код Оштре Луке, које укупно похађа око 245 ученика. До школе нису успјели да дођу ни ученици у општини Хан Пијесак гдје је снијег достигао 63 центиметра, а сви локални путеви су непроходни.

- На наставу јуче нису дошли ученици из села Џимрије јер ђачки аутобус није могао да дође до њих - рекао је радник у ОШ "Милан Илић Чича Шумадијски" Младен Видовић. Снијег који непрекидно пада донио је становницима Хан Пијеска проблеме у снабдијевању струјом и водом.

- Због испадања далековода Краљева гора из електросистема у недјељу је дошло до прекида у испоруци воде - казао је в.д. директора Комуналног предузећа "Јавор" Чедо Голијан.

Комунални инспектор у Сребреници Мирсад Мујић истиче да су сви путеви у планинском дијелу општине непроходни.

- Због непроходних путева ученици из удаљених планинских села који користе превоз јуче нису стигли на наставу - рекао је Мујић. Он додаје да висина снијега у планинском дијелу општине премашује 40 центиметара, а сметови које је вјетар нанио у усјеке на неким путевима виши су од једног метра.

На подручју општине Крупа на Уни и даље је на снази стање елементарне непогоде које је проглашено у суботу. Начелник Гојко Кличковић каже да је општина јуче око подне поново остала без електричне енергије.

- Радници "Електродистрибуције" су на терену и отклањају кварове у чему им помажу и мјештани, али су нове сњежне падавине проузроковале пад система - рекао је Кличковић. Додао је да Општински штаб Цивилне заштите стално засједа и да су резерве погонског горива при крају.

Из "Електродистрибуције" Приједор истичу да је без струје и даље подручје Козина и дио Љубије, док у Сокоцу више од 25 села нема струју.

- Узрок квара су мокар снијег, који се лијепи на ужад на електромрежи, као и дрвеће које под теретом снијега додирује електромрежу - саопштено је из "Електродистрибуције".

Директор ОШ "Свети Сава" Нови Град Марина Овука изјавила је да је ситуација боља од очекиване.

- У ОШ "Бранко Ћопић" у Доњим Агићима нема електричне енергије, али проблем рјешавамо помоћу агрегата - казала је Овука.

Јахорина

Радници Олимпијског центра "Јахорина", "Шумарства" и "Романија путева" су на путу према Јахорини уклањали дрвеће које би могло пасти на пут, рекла је јуче портпарол ОЦ "Јахорина" Ивана Лиздек.

Она је навела да се дрвеће, које се налази уз пут, савило због тежине и оптерећења снијегом и могло би се срушити на пут, те се из превентивних разлога врши сјеча. Према њеним ријечима, због ових радова забиљежени су и краћи застоји у саобраћају на овом подручју.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана