Стигли нам захлађење и падавине, пратите кретање невремена

Срна
Стигли нам захлађење и падавине, пратите кретање невремена

БАЊАЛУКА- Јак вјетар праћен кишом у послијеподневним часовима захватио је дијелове БиХ.

У Бањалуци је тренутна температура ваздуха 25 степени Целзијуса, али су налети вјетра већ и до 40 километра на час.

Кретање невремена можете да пратите ОВДЈЕ.

-У Републици Српској данас и сутра очекују се јаче падавине послије дугог сушног и топлог периода - рекла је Срни метеоролог у Републичком хидрометеоролошком заводу Милица Ђорђевић.Ђорђевићева је додала и да ће до краја дана доћи и до наглог захлађења.

Говорећи о предстојећем периоду, Ђорђевићева је навела да сезонске прогнозе најављују врло топло љето, подсјетивши да је максимална температура ваздуха измјерена у Републици Српској износила 43 степена Целзијусова.

Она је рекла да су главни разлог врло топлог времена и све чешће појаве екстремних временских догађаја климатске промјене које су врло изражене и у региону.

Ђорђевићева је указала и да су јаке олује уобичајена појава у региону у прољеће и љето, те да су условљене високом температуром ваздуха и великом количином влаге.

-С обзиром на то да је зима била врло топла и да је Средоземље врло топло и богато влагом, сви услови за јаке олује су испуњени тако да је очекивана појава јаких непогода и током ове године - рекла је Ђорђевићева.

Она је навела да од јесени јача и утицај Климатског феномена “Ел Нињо” који утиче на додатни пораст температуре ваздуха, што је посебно изражено од октобра прошле године.

Ђорђевићева је истакла и да су све топлије зиме постале овдашња реалност, а посљедњи пут је било хладна 2017. године.

-Ова зима је била посебно топла уз врло изражен мањак сњежних падавина. Све топлије зиме се очекују и у будућности уз пролазно хладније периоде - рекла је Ђорђевићева.

Упозорење

Управа цивилне заштите Републике Српске скреће пажњу грађанима на нагли и већи пад температуре ваздуха, појаву налета олујног вјетра, кише, сусњежице и снијега, што може утицати на нормално одвијање свакодневице.

Према прогнозама Хидрометеоролошког завода Републике Српске, у наредним данима Републику Српску захватиће погоршање времена са олујним налетима вјетра, кишом, сусњежицом и снијегом.

-Пажљиво планирајте боравак на отвореном, возачи укалкулишите ову прогнозу и упозорење у ваша путовања, надлежне локалне службе, у сарадњи са нама, да професионално испрате најављене метеоролошке услове у Српској - саопштено је из Републичке управе цивилне заштите.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана