Стиже плата за раднике Космоса

Цвија Мркоњић
Стиже плата за раднике Космоса

Бањалука - Радници бањалучког предузећа "Космос" требало би да за неколико дана добију плату, због чега су одустали од ступања у штрајк.

Представници синдиката разговарали су јуче са директором "Космоса" Душаном Вјештицом о проблемима у предузећу са акцентом на исплату плате, те уплаћивању здравственог и пензијског осигурања. Састанак је одржан послије повратка Вјештице из Судана. Вјештица је путовао у Африку како би наплатио новац за радове које су радници "Космоса" реализовали у тој афричкој држави. Иако се вратио без новца, радници кажу да за сада неће ступити у штрајк, јер им је обећана исплата једне плате у току наредне седмице.

Потпредсједник Синдикалне организације "Космоса", која окупља више од половину радника који су запријетили штрајком, Бранислав Марковић је казао да им је директор објаснио да постоје технички проблеми у вези са исплатом новца у Судану.

- Новац још није на нашем рачуну, јер постоје проблеми са трансфером. Међутим, Вјештица нам је рекао да ће радови бити наплаћени и да постоји неколико начина да то буде урађено - казао је Марковић.

Он додаје да им је директор пренио да ће сарадња са афричком фирмом бити настављена.

- Вјерујемо да ће наши проблеми убрзо бити ријешени, јер је Вјештица задовољан резултатом разговора у Судану. Захтијевали смо да се директор обавеже да ће нам убудуће сваког мјесеца редовно уплаћивати плате, што нам је и обећао - објаснио је Марковић.

Према његовим ријечима, обећано им је да ће бити регулисана и уплата пензијског и здравственог осигурања, које им је, како је истакао, од животне важности.

- Вјерујемо у оно што смо чули и што нам је обећано. Иако смо донијели одлуку о ступању у штрајк, наставићемо да радимо док не видимо шта ће се десити наредне седмице. Надамо се да до обуставе рада неће доћи - истакао је Марковић.

Вјештица није желио да говори о резултатима разговора у Африци.

- Радници ће добити свој новац за неколико дана. Очекујем да ће плата бити исплаћена у току сљедеће седмице. Све је под контролом - казао је Вјештица.

Радници "Космоса" и прошле седмице су одгодили ступање у штрајк, јер су се надали да ће Вјештица у Судану наплатити радове и обезбиједити новац за исплату једне плате. Они су тада најавили излазак на улицу уколико се директор појави у фирми без новца.

Већина радника "Космоса" била је у штрајку од 22. децембра 2014. године јер нису добили више од 15 плата, а годинама им нису уплаћивани ни доприноси за пензијско и здравствено осигурање. Штрајк су прекинули 19. маја, након што је директор Драган Илић смијењен, што је уз исплату дијела плата био један од кључних захтјева.

Жртва

Бранислав Марковић је раније казао да су спремни поднијети сваку жртву за добробит фирме, али да не могу преживјети са само 400 КМ, колико су примили у овој години.

- Душан Вјештица је у фирму вратио пословне партнере које је претходна управа елиминисала, посла сада има, али га треба завршити и наплатити - казао је Марковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана