Срозана цијена прасића и јагњади

Анита Јанковић Речевић
Срозана цијена прасића и јагњади

БАЊАЛУКА - Смањена потражња за месом у Републици Српској срозала је цијену јагњади, прасади и јунади, а домаћи сточари тврде да ће бити пред амбисом уколико се ова ситуација задржи још мјесец или два.

Епидемија вируса корона довела је до пада потрошње широм Српске, што се неминовно одразило и на потражњу меса, па тако осим привредника ових дана штету сабирају и узгајивачи стоке.

Предсједник Удружења произвођача свиња у РС Мишо Маљчић каже да се највише стоке прода у овом дијелу године, првенствено због празника као што су Ускрс и Васкрс, 1. мај, Ђурђевдан, међутим, ситуација која их је задесила овог прољећа равна је пропасти.

- Продаја, потражња и цијена су сада у толиком паду да можемо рећи да је ова сезона у потпуности пропала. Цијена прасића се врти око четири КМ, а ранијих година у ово доба прелазила је пет марака по килограму живе ваге. Прасад за печење се готово уопште не траже, пољопривредници су у ћорсокаку јер ће на тржишту сигурно остати 50 одсто прасића које, кад прерасту 30 килограма, неће хтјети нико. Сељаци немају гдје да их тове, крмаче прасе другу прасад, то је зачарани круг - прича Маљчић и додаје да се потпуни пад потражње очекују за 1. мај и Ђурђевдан јер је најављено да неће бити славља.

Када је у питању откуп товних свиња, Маљчић каже да ни ту ситуација није сјајна јер нема застоја у увозу меса.

- Увозници су доста добро организовани и свињске полутке се увозе у континуитету, без икаквих проблема, а откупна цијена домаћих товљених свиња је срамно ниска и креће се око 2,70 КМ по килограму - истиче Маљчић.

Предсједник Управног одбора Удружења произвођача оваца и коза “Козара” Драган Сантрач тврди да су узгајивачи јагњади тренутно најугроженији.

- Овчари у периоду од марта до јуна имају 80 одсто прихода у односу на цијелу годину јер је продаја јагњади основна зарада. Међутим, због катастрофалне потражње цијена јагњади сада је 4,5 КМ по килограму, а прошле године у ово доба је била шест марака - истиче Сантрач.

Он каже да су домаћи сточари прије два дана добили понуду једног купца коју им је понудио да откупи 2.000 јагњади по цијени од три КМ по килограму.

- То је толико неморална понуда да је не желимо ни разматрати. Нећемо пристати на тако нешто. Радије ћемо женску јагњад која је била у тову и која је прерасла 40 килограма пустити на испашу са овцама, а мушка јагњад ће и даље остати затворена и чекати озбиљније купце - категоричан је Сантрач.

Проблеми нису мимоишли ни узгајиваче јунади, који тврде да је потражња за јунећим месом од избијања епидемије равна нули.

Предсједник Удружења узгајивача товне јунади у РС Горан Митровић каже да је ситуација у тој грани пољопривреде катастрофална.

- Око 90 одсто јунетине се потроши за роштиљско месо, ћевапе, кобасице, али будући да роштиљнице и ресторани не раде, а блокиран је и извоз, те стока остаје у шталама. Откупна цијена је пала за 20 одсто у односу на лани, али то је најмање битно јер потражње уопште нема. Откако је почела ова ситуација са вирусом, са моје фарме су продата свега три бика и ако се оваква ситуација задржи још мјесец, два, већина произвођача ће бити на кољенима - прича Митровић и истиче да је мјера интервентног откупа крајем прошле године значајно спасила фармере од пропасти, наглашавајући да их вирус сада враћа на почетак јер ће убрзо у шталама бити много бикова који ће прерасти.

Вакцинација

Власник фирме “ЗП комерц” из Бијељине Љубиша Росић каже да је стао и извоз прасади у Македонију јер БиХ није у потпуности укинула вакцинацију свиња против класичне куге.

- Имали смо одобрен извоз свиња у Македонију до 31. марта, али то је сада заустављено јер ФБиХ није пратила Републику Српску у укидању вакцинације, тако да смо изгубили то тржиште. Сада мало извозимо прасад у Црну Гору и то је све - прича Росић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана