Srozana cijena prasića i jagnjadi

Anita Janković Rečević
Srozana cijena prasića i jagnjadi

BANjALUKA - Smanjena potražnja za mesom u Republici Srpskoj srozala je cijenu jagnjadi, prasadi i junadi, a domaći stočari tvrde da će biti pred ambisom ukoliko se ova situacija zadrži još mjesec ili dva.

Epidemija virusa korona dovela je do pada potrošnje širom Srpske, što se neminovno odrazilo i na potražnju mesa, pa tako osim privrednika ovih dana štetu sabiraju i uzgajivači stoke.

Predsjednik Udruženja proizvođača svinja u RS Mišo Maljčić kaže da se najviše stoke proda u ovom dijelu godine, prvenstveno zbog praznika kao što su Uskrs i Vaskrs, 1. maj, Đurđevdan, međutim, situacija koja ih je zadesila ovog proljeća ravna je propasti.

- Prodaja, potražnja i cijena su sada u tolikom padu da možemo reći da je ova sezona u potpunosti propala. Cijena prasića se vrti oko četiri KM, a ranijih godina u ovo doba prelazila je pet maraka po kilogramu žive vage. Prasad za pečenje se gotovo uopšte ne traže, poljoprivrednici su u ćorsokaku jer će na tržištu sigurno ostati 50 odsto prasića koje, kad prerastu 30 kilograma, neće htjeti niko. Seljaci nemaju gdje da ih tove, krmače prase drugu prasad, to je začarani krug - priča Maljčić i dodaje da se potpuni pad potražnje očekuju za 1. maj i Đurđevdan jer je najavljeno da neće biti slavlja.

Kada je u pitanju otkup tovnih svinja, Maljčić kaže da ni tu situacija nije sjajna jer nema zastoja u uvozu mesa.

- Uvoznici su dosta dobro organizovani i svinjske polutke se uvoze u kontinuitetu, bez ikakvih problema, a otkupna cijena domaćih tovljenih svinja je sramno niska i kreće se oko 2,70 KM po kilogramu - ističe Maljčić.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja proizvođača ovaca i koza “Kozara” Dragan Santrač tvrdi da su uzgajivači jagnjadi trenutno najugroženiji.

- Ovčari u periodu od marta do juna imaju 80 odsto prihoda u odnosu na cijelu godinu jer je prodaja jagnjadi osnovna zarada. Međutim, zbog katastrofalne potražnje cijena jagnjadi sada je 4,5 KM po kilogramu, a prošle godine u ovo doba je bila šest maraka - ističe Santrač.

On kaže da su domaći stočari prije dva dana dobili ponudu jednog kupca koju im je ponudio da otkupi 2.000 jagnjadi po cijeni od tri KM po kilogramu.

- To je toliko nemoralna ponuda da je ne želimo ni razmatrati. Nećemo pristati na tako nešto. Radije ćemo žensku jagnjad koja je bila u tovu i koja je prerasla 40 kilograma pustiti na ispašu sa ovcama, a muška jagnjad će i dalje ostati zatvorena i čekati ozbiljnije kupce - kategoričan je Santrač.

Problemi nisu mimoišli ni uzgajivače junadi, koji tvrde da je potražnja za junećim mesom od izbijanja epidemije ravna nuli.

Predsjednik Udruženja uzgajivača tovne junadi u RS Goran Mitrović kaže da je situacija u toj grani poljoprivrede katastrofalna.

- Oko 90 odsto junetine se potroši za roštiljsko meso, ćevape, kobasice, ali budući da roštiljnice i restorani ne rade, a blokiran je i izvoz, te stoka ostaje u štalama. Otkupna cijena je pala za 20 odsto u odnosu na lani, ali to je najmanje bitno jer potražnje uopšte nema. Otkako je počela ova situacija sa virusom, sa moje farme su prodata svega tri bika i ako se ovakva situacija zadrži još mjesec, dva, većina proizvođača će biti na koljenima - priča Mitrović i ističe da je mjera interventnog otkupa krajem prošle godine značajno spasila farmere od propasti, naglašavajući da ih virus sada vraća na početak jer će ubrzo u štalama biti mnogo bikova koji će prerasti.

Vakcinacija

Vlasnik firme “ZP komerc” iz Bijeljine Ljubiša Rosić kaže da je stao i izvoz prasadi u Makedoniju jer BiH nije u potpunosti ukinula vakcinaciju svinja protiv klasične kuge.

- Imali smo odobren izvoz svinja u Makedoniju do 31. marta, ali to je sada zaustavljeno jer FBiH nije pratila Republiku Srpsku u ukidanju vakcinacije, tako da smo izgubili to tržište. Sada malo izvozimo prasad u Crnu Goru i to je sve - priča Rosić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana