Спољни дуг Федерације дупло већи од дуга Српске

ATV
Спољни дуг Федерације дупло већи од дуга Српске

Сарајево - Ко се у БиХ највише задужује показују и званични подаци Министарства финансија и трезора БИХ. Само прошле године спољни дуг Федерације БИХ био је дупло већи од дуга Српске, док је дио милионског колача отишао и у Брчко Дистрикт.

Статистика каже да се БиХ највише задужује за изградњу путева, док развијене земље кредите користе за модернизацију и патенте. Највише милиона, судећи према прошлој години у БИХ стигло је из Међународног монетарног фонда. Новац је инкасирала и Европска банка за обнову и развој, али и Европска инвестициона банка. Нешто другачиију рачиницу спољног задужења, барем кад је ријеч о Републици Српској имају у министарству финаснија РС. 

“Спољно задуживање, односно повлачење по свим задуживањима закључно са 31.12.2017. године, утрошено је 66 посто тих средстава у имплементацију односно инвестицију капиталних пројеката. Неких 15 одсто у привредне активности и остатак повлачења по тим задужењима искориштен је за буџетксе потребе, каже Милорад Ђурђевић, помоћник министра финансија Српске. 

За разлику у дуговима Федерације и Републике Српске економсити имају оправдање. Много је фактора који на то утичу, каже економиста Зоран Павловић.

“Па када се посматра задуженост онда морамо посматрати и број становника и бруто домаћи производ, колико је пројеката и нових инвестиција покренуто у Федерацији. Код њих задуженост јесте већа него у Републици Српској али је и привредна активност значајно већа и олакшава да се тај ниво сервиса може лакше поднијети”, рекао је Павловић.

Прошле године враћено је рекордних 883,2 милиона, а у току ове године око 277,5 милиона марака. Босна и Херцеговина ипак није најзадуженија у региону. Испред ње су Хрватска и Словенија. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 12 беба
Рођено 12 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана