Шкрбић: Вирус корона ставити под контролу уз помоћ науке

Срна
Шкрбић: Вирус корона ставити под контролу уз помоћ науке

БАЊАЛУКА - Вирус корона неће бити могуће ставити под контролу без науке, због чега је потребно помоћи стручној јавности и здравственим установама у Републици Српској да би у том смислу ишле напријед, рекао је декан Медицинског факултета у Бањалуци Ранко Шкрбић уочи округлог стола „Изазови пандемије ковида 19 - гдје се налазимо данас и како даље?“.

Шкрбић је рекао новинарима у Бањалуци да овај скуп, чији је организатор Одјељење медицинских наука Академије наука и умјетности Републике Српске (АНУРС) у сарадњи са медицинским факултетима у Бањалуци, Фочи и Источном Сарајеву, показује да АНУРС препознаје значај науке када је ријеч о сузбијању епидемије вируса.

-Причаћемо о научном аспекту епидемиологије, вирусологије, клиничким и терапијским сазнањима, превенцији, вакцинацији. Жеља је да нагласимо будуће правце развоја, шта можемо очекивати и у ком смјеру ће се кретати ова ситуација, јер ће нам од тога зависити судбина и како ћемо се носити са вирусом. Надамо се да ћемо у скорије вријеме бити у ситуацији да извјештавамо да смо ставили епидемију под контролу - нагласио је Шкрбић.

Он каже да се, у сарадњи са здравственим институцијама, прате нови трендови у лијечењу пацијената од вируса, те да ће у вези с тим ускоро бити објављене нове смјернице.

-Што се тиче истраживања, ми као факултет сходно својим капацитетима покушавамо допринијети сузбијању пандемије. Покушавамо видјети да ли неке нове молекуле екстраховане из природе и неких биљака могу да помогну - рекао је Шкрбић.

Он је поручио да је вакцинација једина могућност да се превазиђе ова ситуација, те да ће најбоља вакцина бити она коју примимо.
Шкрбић каже да ће Република Српска, дијелећи судбину земаља региона, морати хитно да набавља вакцине и сналази се на том плану да би што више становништва било вакцинисано.

Предсједник АНУРС Рајко Кузмановић изјавио је да је одржавање овог округлог стола доказ да се Академија, у сарадњи са медицинским сектором Српске, активно бави најактуелнијим питањима на плану здравства, међу којима је сузбијање епидемије вируса.

-Изненађује карактер овог невидљивог и подмуклог вируса који се шири и захватио је више од двије трећине свијета. Ипак, увјерени смо да ћемо као научна институција бар мало допринијети рјешавању овог проблема - рекао је Кузмановић.

Академик Драган Данелишен навео је да је одржавање овог округлог стола можда један од најнаучнијих и најстручнијих начина да се види шта и како даље за добробит овдашњег становништва и човјечанства.

-Медицински факултети у Српској баве се пандемијом врло стручно, о чему говоре њихова истраживања, због чега се надамо да ће скуп уродити плодом и понудити неке добре смјернице и нова сазнања - рекао је Данелишен.

Декан Медицинског факултета у Фочи Дејан Бокоњић рекао је да ће на скупу бити направљен пресјек стања у вези са сузбијањем вируса у Српској и да ће бити донесени одређени закључци који ће помоћи Институту за јавно здравство и ресорном министарству у смислу прављења стратегије борбе са вирусом.

-Ту је и наша жеља да се што прије вакцинише што више људи, односно да се крене у масовну вакцинацију - навео је Бокоњић.
Он је рекао да раније студије у Републици Српској говоре да је прокуженост становништва вирусом око 40 одсто.

-Очекујемо велику студију која ће почети у јуну на око 5.000 узорака, па ћемо да видимо гдје смо. Уз добар обухват вакцинацијом, надајмо се да бисмо могли дочекати јесен у доста бољој ситуацији, да ћемо ставити под контролу вирус и ослободити здравствене установе - рекао је Бокоњић.

Округли сто се одржава у просторијама АНУРС у Бањалуци, а учествују бројни стручњаци из здравственог сектора, епидемиолози и академици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана