Škrbić: Virus korona staviti pod kontrolu uz pomoć nauke

Srna
Škrbić: Virus korona staviti pod kontrolu uz pomoć nauke

BANjALUKA - Virus korona neće biti moguće staviti pod kontrolu bez nauke, zbog čega je potrebno pomoći stručnoj javnosti i zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj da bi u tom smislu išle naprijed, rekao je dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranko Škrbić uoči okruglog stola „Izazovi pandemije kovida 19 - gdje se nalazimo danas i kako dalje?“.

Škrbić je rekao novinarima u Banjaluci da ovaj skup, čiji je organizator Odjeljenje medicinskih nauka Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS) u saradnji sa medicinskim fakultetima u Banjaluci, Foči i Istočnom Sarajevu, pokazuje da ANURS prepoznaje značaj nauke kada je riječ o suzbijanju epidemije virusa.

-Pričaćemo o naučnom aspektu epidemiologije, virusologije, kliničkim i terapijskim saznanjima, prevenciji, vakcinaciji. Želja je da naglasimo buduće pravce razvoja, šta možemo očekivati i u kom smjeru će se kretati ova situacija, jer će nam od toga zavisiti sudbina i kako ćemo se nositi sa virusom. Nadamo se da ćemo u skorije vrijeme biti u situaciji da izvještavamo da smo stavili epidemiju pod kontrolu - naglasio je Škrbić.

On kaže da se, u saradnji sa zdravstvenim institucijama, prate novi trendovi u liječenju pacijenata od virusa, te da će u vezi s tim uskoro biti objavljene nove smjernice.

-Što se tiče istraživanja, mi kao fakultet shodno svojim kapacitetima pokušavamo doprinijeti suzbijanju pandemije. Pokušavamo vidjeti da li neke nove molekule ekstrahovane iz prirode i nekih biljaka mogu da pomognu - rekao je Škrbić.

On je poručio da je vakcinacija jedina mogućnost da se prevaziđe ova situacija, te da će najbolja vakcina biti ona koju primimo.
Škrbić kaže da će Republika Srpska, dijeleći sudbinu zemalja regiona, morati hitno da nabavlja vakcine i snalazi se na tom planu da bi što više stanovništva bilo vakcinisano.

Predsjednik ANURS Rajko Kuzmanović izjavio je da je održavanje ovog okruglog stola dokaz da se Akademija, u saradnji sa medicinskim sektorom Srpske, aktivno bavi najaktuelnijim pitanjima na planu zdravstva, među kojima je suzbijanje epidemije virusa.

-Iznenađuje karakter ovog nevidljivog i podmuklog virusa koji se širi i zahvatio je više od dvije trećine svijeta. Ipak, uvjereni smo da ćemo kao naučna institucija bar malo doprinijeti rješavanju ovog problema - rekao je Kuzmanović.

Akademik Dragan Danelišen naveo je da je održavanje ovog okruglog stola možda jedan od najnaučnijih i najstručnijih načina da se vidi šta i kako dalje za dobrobit ovdašnjeg stanovništva i čovječanstva.

-Medicinski fakulteti u Srpskoj bave se pandemijom vrlo stručno, o čemu govore njihova istraživanja, zbog čega se nadamo da će skup uroditi plodom i ponuditi neke dobre smjernice i nova saznanja - rekao je Danelišen.

Dekan Medicinskog fakulteta u Foči Dejan Bokonjić rekao je da će na skupu biti napravljen presjek stanja u vezi sa suzbijanjem virusa u Srpskoj i da će biti doneseni određeni zaključci koji će pomoći Institutu za javno zdravstvo i resornom ministarstvu u smislu pravljenja strategije borbe sa virusom.

-Tu je i naša želja da se što prije vakciniše što više ljudi, odnosno da se krene u masovnu vakcinaciju - naveo je Bokonjić.
On je rekao da ranije studije u Republici Srpskoj govore da je prokuženost stanovništva virusom oko 40 odsto.

-Očekujemo veliku studiju koja će početi u junu na oko 5.000 uzoraka, pa ćemo da vidimo gdje smo. Uz dobar obuhvat vakcinacijom, nadajmo se da bismo mogli dočekati jesen u dosta boljoj situaciji, da ćemo staviti pod kontrolu virus i osloboditi zdravstvene ustanove - rekao je Bokonjić.

Okrugli sto se održava u prostorijama ANURS u Banjaluci, a učestvuju brojni stručnjaci iz zdravstvenog sektora, epidemiolozi i akademici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana