Сахрањен Мирослав Микеш

Срна, РТРС
Сахрањен Мирослав Микеш

Бањалука - На гробљу Свети Пантелија у Бањалуци данас је сахрањен члан Сената Републике Српске и угледни бањалучки адвокат, Мирослав Микеш.

Претходно је у Банском двору одржана комеморација којој су присуствовали и највиши званичници Републике Српске: предсједник Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, посланици у републичком парламенту, министри у Влади РС, представници града Бањалука, те културних и спортских установа.

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић рекао је да је Мирослав Микеш био уважен и поштован човјек који је имао импозантну правосудну праксу, теоријско и практично искуство у праву, парламентарни, али и спортски живот.

Касиповић је додао да ће правнички, адвокатски, публицистички рукописи Мирослава Микеша бити читљиви деценијама.

"Миро је отишао у праведни свијет, у неки други свијет, али путем којем је посветио свој живот борећи се за правду у овоземаљском животу", рекао је Касиповић у Бањалуци на комеморативном скупу поводом смрти адвоката Мирослава Микеша.

Предсједник Адвокатске коморе Јован Чизмовић истакао је да је Микеш готово цијели радни вијек посветио професионалном позиву који захтијева помагање другима.

Он је рекао да је Микеш помогао многима својим знањем, животном мудрошћу коју је стекао и добротом коју је наслиједио.

Јована Чаркић из Вијећа народа Републике Српске изјавила је да је тешко пребројати успјехе које је Микеш постигао, често тражећи одговоре и на најтежа питања.

Напомињући да смрт Мирослава Микеша представља велики губитак за породицу, али и Републику Српску, Чаркићева је навела да је Микеш имао значајне улоге у јавном животу Српске, као што су савјетник министра унутрашњих послова, сенатор, посланик, потпредсједавајући Вијећа народа Републике Српске из реда осталих и друге.

"Доктор Микеш је са објављених 20 научних радова и шест научних књига из области уставног права и политичког система оставио велики траг у правној науци Републике Српске", нагласила је Чаркићева.

На комеморацији је прочитано и писмо сенатора Ариеа Ливнеа, који је навео да је лично изгубио пријатеља, а Република Српска и Јеврејска заједница истинског патриоту.

Комеморативном скупу у Банском двору присуствовали су породица преминулог Мирослава Микеша, предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, министар унутрашњих послова Драган Лукач, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, министар науке и технологије Јасмин Комић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Стево Мирјанић, предсједник Академије наука и умјетности Рајко Кузмановић, градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић.

Мирослав Микеш биће сахрањен данас у 13 часова на гробљу "Свети Пантелија" у Бањалуци.

Мирослав Микеш је преминуо у петак, 13. фебруара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана