Sahranjen Miroslav Mikeš

Srna, RTRS
Sahranjen Miroslav Mikeš

Banjaluka - Na groblju Sveti Pantelija u Banjaluci danas je sahranjen član Senata Republike Srpske i ugledni banjalučki advokat, Miroslav Mikeš.

Prethodno je u Banskom dvoru održana komemoracija kojoj su prisustvovali i najviši zvaničnici Republike Srpske: predsjednik Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, poslanici u republičkom parlamentu, ministri u Vladi RS, predstavnici grada Banjaluka, te kulturnih i sportskih ustanova.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da je Miroslav Mikeš bio uvažen i poštovan čovjek koji je imao impozantnu pravosudnu praksu, teorijsko i praktično iskustvo u pravu, parlamentarni, ali i sportski život.

Kasipović je dodao da će pravnički, advokatski, publicistički rukopisi Miroslava Mikeša biti čitljivi decenijama.

"Miro je otišao u pravedni svijet, u neki drugi svijet, ali putem kojem je posvetio svoj život boreći se za pravdu u ovozemaljskom životu", rekao je Kasipović u Banjaluci na komemorativnom skupu povodom smrti advokata Miroslava Mikeša.

Predsjednik Advokatske komore Jovan Čizmović istakao je da je Mikeš gotovo cijeli radni vijek posvetio profesionalnom pozivu koji zahtijeva pomaganje drugima.

On je rekao da je Mikeš pomogao mnogima svojim znanjem, životnom mudrošću koju je stekao i dobrotom koju je naslijedio.

Jovana Čarkić iz Vijeća naroda Republike Srpske izjavila je da je teško prebrojati uspjehe koje je Mikeš postigao, često tražeći odgovore i na najteža pitanja.

Napominjući da smrt Miroslava Mikeša predstavlja veliki gubitak za porodicu, ali i Republiku Srpsku, Čarkićeva je navela da je Mikeš imao značajne uloge u javnom životu Srpske, kao što su savjetnik ministra unutrašnjih poslova, senator, poslanik, potpredsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske iz reda ostalih i druge.

"Doktor Mikeš je sa objavljenih 20 naučnih radova i šest naučnih knjiga iz oblasti ustavnog prava i političkog sistema ostavio veliki trag u pravnoj nauci Republike Srpske", naglasila je Čarkićeva.

Na komemoraciji je pročitano i pismo senatora Ariea Livnea, koji je naveo da je lično izgubio prijatelja, a Republika Srpska i Jevrejska zajednica istinskog patriotu.

Komemorativnom skupu u Banskom dvoru prisustvovali su porodica preminulog Miroslava Mikeša, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, ministar nauke i tehnologije Jasmin Komić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Rajko Kuzmanović, gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.

Miroslav Mikeš biće sahranjen danas u 13 časova na groblju "Sveti Pantelija" u Banjaluci.

Miroslav Mikeš je preminuo u petak, 13. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana