Ријека Спреча затрована - становници огорчени

РТРС
Ријека Спреча затрована - становници огорчени

Добој - Токсичне материје из Фабрике соде у Лукавцу, које су се прије два дана излиле у ријеку Спречу и водотоком стигле на подручје Петрова, приближавају се и Добоју.

Надлежне службе у Добоју су на опрезу, а на подручју Петрова и општина у Федерацији БиХ, уз ријеку Спречу, загађена вода је иза себе оставила пустош.


У градском водоводу у Добоју увјеравају да извориште Луке није угрожено, јер се налази узводно од ушћа Спрече у Босну. Низводно је извориште Руданка, па су у водоводу појачали контроле воде за пиће. Тврде да имају план и у случају најгорег сценарија.

Директор Водовода у Добоју Огњен Митровић каже да уколико се појави било каква недозвољена материја која је штетна по здравље људи, Водовод је тако опремљен да може то извориште потпуно да затвори и настави редовну испоруку воде са изворишта на Лукама.

Токсичном бијелом валу који је загадио Спречу претходила је промјена боје ријеке и угинула риба која и данас плута. Становници с једне и с друге стране ријеке ни данас не могу доћи себи од ужаса који је задесио њихово окружење.

Загађење из таложнице постројења за третман отпадних вода фабрике у Лукавцу подигло је ПХ вриједност воде, али су се у јавности појавили различити резултати мјерења.

Мирослав Танасић, главни водни инспектор Републике Српске, истакао је да је објављено да је ПХ вриједност 8 и да је у тенденцији опадања, тј. да се стање нормализује. Међутим, мјерење која је урадила ова инспекција је показало да је ПХ вриједност 10.

Извршни директор за екологију у Фабрици соде Лукавац, Нихад Акељић, каже да још није добио резултате анализе и да зато неће нисшта да спекулише. Тврди да се у Спречу од прекјуче не одлаже ништа из фабрике, а да данас предузимају мјере изолације да у ријеку не би доспио отпад са пољане.

Због загађења Спрече протестују еколошка удружења. Рибари су огорчени. Кажу да рибе задуго неће бити у отрованој води.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана