Регистровани први случајеви грипа у Републици Српској

Agencije
Регистровани први случајеви грипа у Републици Српској

Први случајеви грипа регистровани су у Републици Српској. Од почетка сезоне, од узетих узорака од обољелих од ових група инфекција у РС, ово је други узорак позитиван на вирус инфлуенце.

У току прошле седмице, домови здравља Републике Српске су пријавили 3.216 акутних респираторних инфекција (АРИ), док је обољења сличних грипи (ИЛИ) регистровано 484.

У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављено је 9 обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (САРИ) и то два обољела у УКЦ Републике Српске,један у Болници Добој, један у Болници Приједор, пет обољелих у Болници Бијељина.

"У 2. недјељи тестирана су два САРИ узорка и један ИЛИ узорак, од којих су САРИ узорци били негативни на вирусе грипе, док је ИЛИ узорак био позитиван на вирус инфлуенце тип А (подтипизација је у току). Од почетка сезоне од узетих узорака од обољелих од ових група инфекција у Републици Српској, ово је други узорак позитиван на вирус инфлуенце, док је прошле сезоне у овој недјељи било четири пута више позитивних узорака", саопштено је из Института за јавно здравство РС.

Поредећи ове податке са претходном сезоном, група ИЛИ инфекција (обољења слична грипи на примарном нивоу здравствене заштите) показује значајно ниже вриједности у овој сезони и то више него двоструко је мањи број пријављених обољелих у односу на исти период прошле године.

 

САРИ инфекције показују веће вриједности на укупном нивоу од почетка сезоне, међутим у овој недјељи прошле сезоне забиљежен је скок у пријављеном броју обољелих од ових инфекција и то три пута више у односу на исту недјељу ове године.

"С обзиром на период све веће циркулације респираторних вируса типичних за овај дио године, можемо очекивати уобичајен пораст оболијевања од ових инфекција. Такође, значајно је учвршћен надзор над све три врсте инфекција, тако да све здравствене установе ревносније пријављују случајеве ових група инфекција, јер су увидио значај спровођења овакве врсте надзора у Републици Српској", кажу у Институту.

Препоруке становништву

Због већег боравка у затвореном простору и мјестима гдје бораве веће групе људи (учионице, чекаонице, средства јавног превоза, биоскоп итд) неопходно је примјењивати мјере личне, а посебно респираторне хигијене као и хигијене простора у којем живимо и радимо.

Поред редовног прања руку топлом водом и сапуном, покривања уста марамицом приликом кихања и кашљања, јако је важно често провјетравати просторије. Дио опште здравствене културе је не само брига о сопственом здрављу, већ и брига о особама у окружењу.

У наредном периоду, посебну пажњу треба обратити приликом посјете пацијентима у болницама, као и особама смјештеним у установама за трајни боравак (домови за његу старих лица, лица са посебним потребама и сл). Трајање посјете треба свести на минимум, у посјету ићи само ако смо сигурни да немамо неку респираторну инфекцију и избјегавати близак контакт са обољелим.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана