Прва три дана ускршњег поста су најстрожа: Патријарх Павле објаснио сва правила

ГС
Прва три дана ускршњег поста су најстрожа: Патријарх Павле објаснио сва правила

Васкршњи пост важи за један од најстрожих и траје седам недјеља, што га ставља на позицији најдужег. Представља вријеме када би људи требало да се посвете молитви и раду на својој духовној срани. Према правилима СПЦ, обавезан је за све хришћане. Иако постоје строга правила, свештеници сматрају да је најбитније од свега искрено покајање.

Ове године Васкршњи пост трајаће од 18. марта до 4. маја.

"Његов основни задатак јесте да нас телесно и душевно припреми за празник Васкрсења Христовог – Васкрс. У вријеме овога поста уздржавамо се од меса, јаја, сира, млијека, дакле хране са животињским масноћама. Вино и уље дозвољени су само суботом и недјељом и на дан Св. четрдесеторице мученика (Мледенци), док се риба може користити само на Благовести и Цвети. Свим осталим данима пости се „на води“, а поготово строго сриједом и петком. Седмични дани осим сриједе и петка могу се разријешити на уље, али са посебним благословом духовника или парохијског свештеника. Прва три дана прве недјеље Великог поста од старине се посте посебно строго. Исто и последња недеља поста коју постимо „на води“, осим Велики Четвртак на који разрешавамо на уље и вино. На Велики Петак се уздржавамо од јела и пића све до изношења плаштанице, до 3 сата поподне, послије чега се узима лаган оброк „на води“. Строго постимо и Велику Суботу“, напомиње правилник СПЦ.

Уз пост молитва је неопходна, а отац Тадеј је сматрао да оне компликоване нису неопходне. Довољно је да свако вече изговорите ову моћну молитву: "Господе Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме!“

Ако вам понављање ових речи уђе у навику сваки дан, видећете како се истински мир и радост увлаче у вашу душу.

"И молитва је вежба. Ако стално понављамо молитву, она прелази у осјећање", говорио је отац Тадеј.

Основно учење Оца Тадеја јесте да је Бог свуда, и да помаже свакоме:

"И слабима и јакима, свакоме коме је помоћ потребна. Зато непрестано треба вјежбати себе да срце отворимо Богу. Ја нисам у стању да се молим, као Свети Сава, по мјесец и нешто дана, али вјерујем у учење исихаста. И вјерујем у чуда. Можемо да их осјетимо у сваком тренутку свог живота ако престанемо са покушајима да све разумијемо интелектом и уколико баталимо наше процене и мишљења и научимо да се приближавамо Богу, јер тако ћемо бити потпуно отворени за утицај божанских енергија.", сматрао је овај велики духовник.

Вријеме поста идеално је да се више духовно уздигнемо, те да се приближимо Богу, најбољи начин за то јесте молитва.

Патријарх Павле о Васкршњем посту

Правила Васкршњег поста по недељама су строга и онај ко пости треба водити рачуна о томе да их испоштује.

Пост има две стране, телесну и духовну. Телесни пост је уздржавање од одређених јела и алкохолних пића, а духовни пост подразумијева одрицање од сваке врсте грешних и злих мисли, жеља и дјела.

- Тијелесни пост је уздржавање од мрсне хране али, постоји и духовни пост који је разматрање духовног стања и начин да се оно што је негативно из душе ишчупа и на том мјесту посади оно што је добро – објаснио је једном приликом патријарх Павле.

Васкршњи пост састоји се од 7 строгих недеља, а свака са собом носи посебна правила која треба да се испоштују.

  • Прва недеља Ускршњег поста: Чиста недеља

Ова недјеља се назива и Тодорова или Теодорова недеља. За време првих дана ове недјеље не пале се огњишта и жене не треба да кувају, него се једе раније припремљена храна.

  • Друга недеља Ускршњег поста : Пачиста недеља

Другу недељу Великог поста треба испостити на води од понедељка до петка, док је у суботу и недељу дозвољено јести храну спремљену на уљу.

  • Трећа недеља поста: Крстопоклона недеља

Током треће недеље поста православни хришћани поклањају се Часном крсту. Током ове недеље требало би суздржавати се од свих искушења духа.

  • Четврта недеља поста: Средопосна недеља

Ове недјеље не треба изговарати ружне речи, чак ни у шали и треба се посветити раду.

  • Пета недеља поста: Глува недеља

Назив је добила по томе што је прошло пуно вемена у посту и долази време ћутања, покајања, глуво време. У Глуву недељу црква забрањује сва весеља, свирке, песму и забаве.

  • Шеста недеља поста: Цветна недеља

Најзначајнију улогу у овој недјељи имају биљке и цвијеће. Према вјеровању ништа што цвета не треба сејати, јер ће у том случају неће бити плода. Обичај је да се ових дана плету венчићи од врбових гранчица и цвећа.

  • Седма недеља Васкршњег поста: Страдална недеља

Последњу недељу пред Вскрс, вјерници проводе у строгом посту, молитви и покајању.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана