Промовисана књига Епитаф за Босну - Босна после Алије и Бин Ладена

Срна
Промовисана књига Епитаф за Босну - Босна после Алије и Бин Ладена

Бањалука - У Бањалуци је данас промовисана књига "Епитаф за Босну - Босна после Алије и Бин Ладена" у којој се говори о потпуној промјени ислама и разорном политичком и вјерском насљеђу које су некадашњи муслимански лидер у БиХ Алија Изетбеговић и бивши вођа "Ал каиде" Осама бин Ладен оставили у БиХ и на Балкану.

"Изетбеговић је дјелом жИсламска декларацијаж Бошњаке гурнуо у радикални ислам, а Бин Ладен му је био помагач у стварању организационих форми, које су спроводиле ову идеологију, па чак и силом", рекао је новинарима аутор књиге Џевад Галијашевић, након промоције на Факултету безбједносних наука.


Он је истакао да су дио насљеђа ратни злочини радикалних исламиста у средњој Босни, брутална убијања у Тешњу и на Озрену са ритуалним одсијецањима глава српским заробљеницима.

"Налажост, ти злочини су до данас остали некажњени. Када погледамо и указујемо на овакво насљеђе видимо да је то једина реформска агенда садашњих власти у Сарајеву, предвођених бошњачким лидером Бакиром Изетбеговићем", додао је Галијашевић.

Он је нагласио да сарајевске власти не говоре о најтежем производу овог насљеђа, а то је тероризам.

"Чињеница је да су убијани полицајци у Зворнику, војници у Сарајеву и да је много лица из БиХ на сиријском ратишту. Много докумената је објављено у овој књизи, међу којима је и да је БиХ, према подацима западних обавјештајних служби, након Јордана дала највише џихадиста, односно 90 на милион становника", навео је Галијашевић.

Он каже да је политика коју спроводи Изетбеговић разорна по правосудни систем у БиХ, што је видљиво и из ослобађајуће пресуде бившем команданту муслимански снага у Сребреници Насеру Орићу.

"Оваква пресуда се у потпуности поклапа са насљеђем Алије Изетбеговића и Осаме бин Ладена. Судија у овом поступку Шабан Максумић мучио је Србе у ратном логору жВиктор Бубањж, а сада је наставио да их мучи у Суду БиХ", рекао је Галијашевић, који тврди да је и тужилац у овом случају Мирослав Јањић радио веома лоше.

Он је упитао да ли је неко чуо да је министар безбједности БиХ Драган Мектић поменуо радикалне исламисте Нермина Ибрића, Нусрета Имамовића и Енеса Омерагића.

Рецензент књиге Александар Павић оцијенио је да је више од 20 година од Дејтонског мировног споразума БиХ назадовала у сваком смислу, па и у безбједносном.

"У књизи је објављен велики број докумената из којих је видљиво да се главни проблем налази у Сарајеву и да насљеђе Алије Изетбеговића виси над БиХ. Из докумената можемо да видимо процес развоја радикалног ислама и тероризма у БиХ", додао је Павић и оцијенио да се све може схватити и из случаја Орић и "прања" његове биографије.

Уредник издања Предраг Ћеранић рекао је да је Галијашевић у књизи указао на основне безбједносне ризике, изазове и пријетње којима је изложена БиХ, па тиме и Република Српска.

"Ту мислим на тероризам, политичке односе и рад Суда и Тужилаштва БиХ. Наслов ове књиге довољно говори о свему, а Галијашевић је драгоцјена појава у безбједносном и политичком дискурсу БиХ и региона", навео је Ћеранић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана