Промоцијом производа до бољег пласмана

Данијела Бајић
Промоцијом производа до бољег пласмана

БАЊАЛУКА - Живот жена на селу тежи је него у граду због многобројних обавеза, недостатка инфраструктуре и вртића, гдје би оставиле дјецу док раде, а како би им колико-толико олакшали, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС кроз разне пројекте и мјере посебну пажњу посвећује овој популацији.

Подршком за удружења жена на селу и сеоске задруге ресорно министарство покушава да економски оснажи домаћице, како би што више производа пласирале на тржиште и тако остале на својим огњиштима.

Виши стручни сарадник за задругарство и савјетодавство у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС  Дрена Ђукић рекла је да за жене са села, које могу бити кориснице свих средстава из аграрног буџета, постоје и посебне мјере.

- Ове године министарство је издвојило 100.000 КМ за активности удружења жена у руралном подручју, док је више од 500.000 марака отишло задругама - казала је Ђукићева.

Додала је да је министарство у сарадњи са Џендер центром Владе РС покренуло програм “Идентификовање и промоција производа жена са села као примјер програмског буџетирања”.

- Министарство ће у оквиру тог програма радити мапирање производа удружења жена и задруга. Заједно ћемо израдити каталоге свих производа на нивоу Српске и по регијама. Такође, свој промотивни материјал ће имати и свако удружење, а планиран је и програм обука - истакла је Ђукићева.

План је да, нагласила је Ђукићева, неку од ових мјера уврсте у правилник о подстицајима.

- Оно што је веома важно је то да смо путем Јединице за координацију пољопривредних пројеката успоставили седам кластера, чија је улога промовисање и помоћ приликом продаје производа свих пољопривредних произвођача, међу којима су удружења жена и задруге. Од седам кластера у пет су жене менаџери - казала је Ђукићева.

О значају жена на селу у Српској, поводом Међународног дана жена на селу - 15. октобра, на онлајн панел дискусији “Фарма два” пројекта под називом “Препреке које смо савладале!” говорила је Јелена Мићић из Савјетодавне службе Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Она је том приликом нагласила активности и мјере које спроводи ресорно министарство како би помогли, између осталих, женама на селу.

- Један од примјера који сам споменула на дискусији било је Удружење произвођача “Романијски скоруп - кајмак”. Причали смо о труду и резултатима чланица тог удружења како бисмо подстакли и друге жене - казала је Мићићева.

Подршка вјетар у леђа

Предсједница рибничког Удружења жена “Превије”, које броји 20 чланица, Милијана Шајин, каже да за жене на селу радни дан никада не престаје.

- Кад немамо посла код куће, што се ријетко дешава, онда се окупимо у нашим просторијама и правимо сокове, ликере, џемове и друге домаће производе. Такође, плетемо, шијемо, веземо, радимо све оно што једна жена може да ради - истакла је Шајин и додала да им подршка Министарства пољопривреде даје вјетар у леђа да буду још вредније и препознатљивије у Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана