Promocijom proizvoda do boljeg plasmana

Danijela Bajić
Promocijom proizvoda do boljeg plasmana

BANjALUKA - Život žena na selu teži je nego u gradu zbog mnogobrojnih obaveza, nedostatka infrastrukture i vrtića, gdje bi ostavile djecu dok rade, a kako bi im koliko-toliko olakšali, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kroz razne projekte i mjere posebnu pažnju posvećuje ovoj populaciji.

Podrškom za udruženja žena na selu i seoske zadruge resorno ministarstvo pokušava da ekonomski osnaži domaćice, kako bi što više proizvoda plasirale na tržište i tako ostale na svojim ognjištima.

Viši stručni saradnik za zadrugarstvo i savjetodavstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS  Drena Đukić rekla je da za žene sa sela, koje mogu biti korisnice svih sredstava iz agrarnog budžeta, postoje i posebne mjere.

- Ove godine ministarstvo je izdvojilo 100.000 KM za aktivnosti udruženja žena u ruralnom području, dok je više od 500.000 maraka otišlo zadrugama - kazala je Đukićeva.

Dodala je da je ministarstvo u saradnji sa Džender centrom Vlade RS pokrenulo program “Identifikovanje i promocija proizvoda žena sa sela kao primjer programskog budžetiranja”.

- Ministarstvo će u okviru tog programa raditi mapiranje proizvoda udruženja žena i zadruga. Zajedno ćemo izraditi kataloge svih proizvoda na nivou Srpske i po regijama. Takođe, svoj promotivni materijal će imati i svako udruženje, a planiran je i program obuka - istakla je Đukićeva.

Plan je da, naglasila je Đukićeva, neku od ovih mjera uvrste u pravilnik o podsticajima.

- Ono što je veoma važno je to da smo putem Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata uspostavili sedam klastera, čija je uloga promovisanje i pomoć prilikom prodaje proizvoda svih poljoprivrednih proizvođača, među kojima su udruženja žena i zadruge. Od sedam klastera u pet su žene menadžeri - kazala je Đukićeva.

O značaju žena na selu u Srpskoj, povodom Međunarodnog dana žena na selu - 15. oktobra, na onlajn panel diskusiji “Farma dva” projekta pod nazivom “Prepreke koje smo savladale!” govorila je Jelena Mićić iz Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Ona je tom prilikom naglasila aktivnosti i mjere koje sprovodi resorno ministarstvo kako bi pomogli, između ostalih, ženama na selu.

- Jedan od primjera koji sam spomenula na diskusiji bilo je Udruženje proizvođača “Romanijski skorup - kajmak”. Pričali smo o trudu i rezultatima članica tog udruženja kako bismo podstakli i druge žene - kazala je Mićićeva.

Podrška vjetar u leđa

Predsjednica ribničkog Udruženja žena “Previje”, koje broji 20 članica, Milijana Šajin, kaže da za žene na selu radni dan nikada ne prestaje.

- Kad nemamo posla kod kuće, što se rijetko dešava, onda se okupimo u našim prostorijama i pravimo sokove, likere, džemove i druge domaće proizvode. Takođe, pletemo, šijemo, vezemo, radimo sve ono što jedna žena može da radi - istakla je Šajin i dodala da im podrška Ministarstva poljoprivrede daje vjetar u leđa da budu još vrednije i prepoznatljivije u Srpskoj.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana