Представљена књига Четникуша Емила Влајкија

Срна
Представљена књига Четникуша Емила Влајкија

Бањалука - У Бањалуци је вечерас представљена књига "Четникуша" аутора Емила Влајкија у којој се говори о распаду мултиетничких породица у рату 1992. године у муслиманском дијелу Сарајева.

Влајки је рекао да су у књизи описане ратом изазаване трагедије у којима су се мјешовити бракови распадали, а дјеца "устајала" против својих родитеља, заузимајући једну или другу страну.


"У овој књизи син Српкиње и муслимана убија своју мајку како би доказао да је добар муслиман. Он живи у муслиманском дијелу Сарајева и самим тим мора бити већи муслиман од осталих, јер га зову получетник, те одлази у екстреме", рекао је Влајки новинарима.

Он је навео да се та трагедија, са великим унутрашњим ломовима личности, догађала свуда и да је била скоро идентична у свим подручјима гдје су било мјешовитих бракова.

Влајки је додао да се сличне ствари догађају и данас, као да рат није ни престао.

"Нисам сигуран да се након више од 20 година нешто промијенило. И данас Хрвати често говоре о четницима, а не Србима, као и муслимани", напоменуо је Влајки.

Један од рецензената књиге Горан Мутабџија каже да је ријеч о антиратној драми коју је Влајки испричао на занимљив начин који читаоца држи "будним" у трагању за оправдањем.

"Влајки је на свој начин испричао суптилну и слојевиту причу о ликовима које је познавао. Рат доноси трагедије и страдања, а он их је описао искрено и онако како су ставрно изгледала", рекао је Мутабџија.

Он је додао да је ријеч о аутентичном роману у којем се кроз поглед интелектуалца описује трансформација друштва, јер је у град дошло 160.000 људи, од којих 100.000 Бошњака, тадашњих муслимана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 12 беба
Рођено 12 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана