Поспремање на факултетима подиже знање студената

Данијела Стоканић
Поспремање на факултетима подиже знање студената

Бањалука - Прилагођавање градива струци, учење на даљину и одређени број запослених професора неки су од услова које ће факултети у БиХ морати да испуне да би њихови студијски програми били акредитовани.

Критеријуми за акредитацију студијских програма првог и другог циклуса студија, које је утврдила Агенција за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ, објављени су у "Службеном листу БиХ". Представници високошколских установа, које су већ неко вријеме акредитоване, кажу да ће на овај начин бити уведен рад, ред и дисциплина на појединим студијским програмима.

Један од услова за реакредитацију високошколских установа, која се врши сваких пет година, биће да има одређени број акредитованих студијских програма. Према ријечима директора Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ Мирослава Бобрека, детаљније ће се улазити у структуру студијског програма, а посебно садржај који уче студенти.

- Биће посвећена пажња и предавањима, односно томе како се градиво изучава. У неким случајевима постоје и струковни стандарди за поједине студијске програме као што је информатика. Акредитацијом студијских програма, која је обавезна за све, били они на јавном или приватном факултету, непотребно градиво биће замијењено савременим, које ће доносити ново знање. Што се тиче студијских програма у РС, прво ће бити акредитовани они са дугом традицијом, добрим резултатима и ресурсима. Добри примјери су студијски програми на Електротехничком, Економском и Правном факултету Универзитета у Бањалуци. Добру традицију имају и неки одсјеци на Филозофском факултету - казао је Бобрек.

Додао је да би комисија за оцјењивање требало да буде састављена од стручњака из исте образовне области.

- Поступак акредитације одвијаће се у складу са плановима и могућностима високошколских установа и агенција. Планирано је да већ у наредној академској години почне акредитација студијских програма. План је да у року од двије или три године сви студијски програми буду акредитовани - казао је Бобрек.

Проректор за наставу Универзитета Источно Сарајево Ранко Божичковић каже да већ имају неколико студијских програма који су акредитовани.

- Акредитација није ништа друго него систем квалитета, који тачно дефинише ко ће се како на факултету понашати и изводити одређене процесе. Осим тога, одређује се и структура испита, тачније шта студент треба да полаже како би добио коначну оцјену и тако даље - казао је Божичковић, додајући да су само акредитоване установе и студијски програми признати у свијету.

Акредитоване установе у РС

Универзитет у Источном Сарајеву

Универзитет у Бањалуци

Универзитет за пословне студије Бањалука

Висока школа "Бањалука колеџ" Бањалука

Независни универзитет Бањалука

Комуниколошки колеџ "Капа Фи" Бањалука

Универзитет "Синергија" Бијељина

Висока школа за услужни бизнис Источно Сарајево - Соколац

Паневропски универзитет "Апеирон" Бањалука

Висока школа "Примус" Градишка

Висока школа за примијењене и правне науке "Прометеј" Бањалука

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана